Сутність імплементації Плану BEPS для бюджетно-податкової системи України - Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Loszkorih Gabriella; Перчі Оксана; Oksana Perchi; Pércsi Oxána (ТОВ "ДКС Центр", 2024)
Резюме. У статті досліджено проблематику і перспективи імплементації Плану дій BEPS для бюджет-но-податкової системи України. Імплементація Плану дій BEPS (Base Erosion and Profit Shifting)є критично важливою для реформування бюджетно-податкової системи України з метою її адап-тації до міжнародних стандартів і протидії розмиванню податкової бази та переміщенню при-бутків. Це сприяє підвищенню ефективності податкового адміністрування, зменшенню обсягівтіньової економіки та поліпшенню фінансової стабільності країни. Досліджено історичні вито-ки Плану дій BEPS. Деталізовано 15 заходів Плану дій BEPS, заснованих на чотирьох основнихпринципах (узгодженість, сутність, прозорість, аналіз) і структурованих за п'ятьма типами ре-зультатів з різними статусами (мінімальні стандарти, загальні підходи, з посиленням міжна-родних стандартів, передові практики, аналітичні звіти). Описані мінімальні вимоги ініціативиBEPS для України. Визначено національну нормативно-правову базу запровадження пакетуBEPS. Охарактеризовано впроваджені Законом 466-ІХ заходи щодо імплементації Плану дійBEPS, зокрема щодо трансферного ціноутворення, міжнародних процедур, КІК і міжнародногооподаткування. У процесі написання статті використано такі методи дослідження: загальнона-укові та спеціальні — для забезпечення досягнення мети з використанням підходів для систе-матизації й аналізу інформації; абстрактно-логічний — для обгрунтування теоретичних поло-жень та висновків; діалектичний — для визначення розвитку та зміни пакету BEPS у процесі істо-ричної трансформації. Головною метою впровадження Плану дій BEPS в міжнародному еконо-мічному просторі, зокрема і в Україні є не покарання платників податків, а докорінна реформаправил міжнародного оподаткування в контексті бюджетно-податкової системи. Визначено,що провадження заходів Плану дій BEPS вимагає тісної співпраці між урядом, бізнесовимиструктурами і міжнародними партнерами для досягнення максимальної ефективності та стійко-го економічного зростання.

Abstract. The article examines the problems and prospects of implementing the BEPS Action Plan for thebudget and tax system of Ukraine. The implementation of the BEPS (Base Erosion and Profit Shifting)Action Plan is critically important for reforming the budget and tax system of Ukraine in order toadapt it to international standards and combat tax base erosion and profit shifting. This contributesto increasing the efficiency of tax administration, reducing the volume of the shadow economy andimproving the financial stability of the country. The historical origins of the BEPS Action Plan areexplored. 15 measures of the BEPS Action Plan are detailed, based on four main principles(coherence, substance, transparency, analysis) and structured according to five types of resultswith different statuses (minimum standards, general approaches, with strengthening of internationalstandards, best practices, analytical reports). The minimum requirements of the BEPS initiative forUkraine are described. The national legal framework for the implementation of the BEPS packagehas been defined. The measures introduced by Law 466-IX regarding the implementation of the BEPSAction Plan are characterized, in particular regarding transfer pricing, international procedures, CFCand international taxation. In the process of writing the article, the following research methods wereused: general scientific and special — to ensure the achievement of the set goal using approaches tosystematization and analysis of information; abstract-logical — for substantiating theoreticalpropositions and conclusions; dialectical — to determine the development and change of the BEPSpackage in the process of historical transformation. The main goal of implementing the BEPS ActionPlan in the international economic space, in particular in Ukraine, is not to punish taxpayers, but tofundamentally reform the rules of international taxation in the context of the budget and tax system.It was determined that the implementation of the BEPS Action Plan measures requires closecooperation between the government, business structures and international partners to achievemaximum efficiency and sustainable economic growth.
Essence of implementatioрn of the BEPS Plan for the budgetary and tax system of Ukraine
Весь випуск: https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/issue/view/163
Keywords: бюджетно-податкова система; План BEPS; податки; бюджет; бюджетно-податкове регулювання; budget and tax system; BEPS Plan; taxes; budget; budget and tax regulation