A magyarországi ruszin egyházszervezet kialakulása és fejlődése - Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Fedir (Charta XXI Egyesület-Gondolat Kiadó, 2019)
A Munkács-központú keleti szertartású egyházszervezet kiépítése szorosan összefügg a ruszinság történetével. A magyarországi ruszinok eredetére vonatkozóan három elmélet született: az őshonosság, a magyar honfoglalókkal való együttes bejövetel és a beköltözés teóriája.3 A ruszinság őshonosságát hangoztató teóriákat a modern történelem tudomány jobbára megcáfolta.4 Történelmileg ugyancsak igazolhatatlan az az elmélet, mely szerint a ruszinok jelentős számban együtt érkeztek a honfoglaló magyarokkal a mai értelemben vett Kárpátalja területére, ahol egy 14. századig fennálló önálló őrgrófságot (Ruszkaja Krajna) alapítottak.Ugyanakkor számos történeti forrás tanúskodik arról, hogy a ruszinság tömeges betelepülése a tatárjárást követő idők ben, azaz a 13. század közepétől kezdődött.6 A mongol invázió következtében drámain megnövekedett a magyarországi lakatlan területek aránya. A ruszinok kezdetben a gyepűvonal menti lakatlan, síkvidéki területeken telepedtek le. A 15–17. században – a szabad földterületek zsugorodása miatt – lendületet vett az Északkeleti-Kárpátok belső oldalán található hegyvidéki területek, az ún. Verhovina benépesítése.
Az ungvári unió
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibMOK07301839
Keywords: ruszin egyházszervezet; ungvári unió