Літературний антропонім: концепт та інтерпретація (на матеріалі творів американських романтиків) - Горенко Олена; Horenko Olena; Olena Gorenko (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2009)
Резюме. У дисертації вперше в українському літературознавстві здійснюється комплексний аналіз концепту літературного антропоніма та з’ясовується його інтерпретаційний потенціал на основі методологічного синтезу онтологічного та гносеологічного досвіду тлумачення проблеми імені. З’ясування механізму перетворення концепту власного імені на базову концепцію літературного твору через етап незалежної авторської та читацької концептуалізації відповідає вимогам класичної методології трансцендентальної аналітики і діалектики. Системний розгляд ключових проблем функціонування антропоніма у художньому тексті уможливлює окреслення літературної антропонімічної моделі як динамічного поєднання семантичного поля і таксономії рівнів функціонування. Застосування даної моделі дозволяє включити літературний антропонім не лише у національну (американську), а й загальносвітову асоціативно-вербальну мережу і завдяки цьому визначити антропонімічну своєрідність творів американських романтиків.

Abstract. In the dissertation for the first time in Ukrainian literary criticism the theoretical and empirical project for anthroponomical studies of American Romanticism is carried out. The thesis focuses on the problem of a personal name which is analyzed within the framework of a pluralistic approach – in the historical perspective of its cultural discourse, in the paradigm of its textual manifestation and in the context of its functioning in the works of American Romanticists. Such an approach helps to expose ontological and gnosiological characteristics of a proper name, to clear up notional aspects and the volume of this phenomenon. At the same time, differentiation between two nominative strategies –“by agreement” and “by nature” makes for actualization of “by nature” nomination in the sphere of a literary text since the author nearly simultaneously creates a hero, gives him a name and thinks out his destiny. Thus, the literary name and the character have the same existential essence, belong to the same textual reality.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук
Keywords: літературний антропонім; концепт; інтерпретація