A környezeti nevelésben alkalmazható vízminősítési módszerek bemutatása - Kozma Dávid; Козма Давід (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A világunkban a vizes élőhelyek különleges és értékes ökoszisztémákat képviselnek. Ezek az élőhelyek nemcsak a biológiai sokféleség otthonai, hanem fontos szerepet játszanak az éghajlat szabályozásában és a vízkörforgásban is. Ezek az élőhelyek folyamatosan veszélyben vannak. Az ipari és mezőgazdasági szennyezés, a hulladéklerakók és a szennyezőanyagok kibocsátása, valamint az élőhelyek pusztítása az emberi beavatkozások következményei. Emellett az éghajlatváltozás is komoly fenyegetést jelent, mivel befolyásolja a csapadék mennyiségét és eloszlását, ami negatív hatással lehet a vizes élőhelyekre és az ott élő fajokra. Ezért kiemelten fontos, hogy a jövő generációinak megtanítsuk a vizes élőhelyek megőrzésének fontosságát. A környezeti nevelés és a tudatosság növelése segíthet abban, hogy az emberek jobban megértsék az élőhelyek értékét és sérülékenységét. Szakdolgozatunk a környezeti nevelésben alkalmazható módszereket vizsgálja, a vizes élőhelyek bemutatására. Célja, hogy bemutassa, hogyan lehet a különféle tanórán kívüli foglalkozásokon résztvevőket bevonni és az érdeklődésüket felkelteni a vizes élőhelyek iránt, miközben megértik azok ökológiai jelentőségét és a fenntarthatóság szükségességét. A dolgozat különböző módszereket mutat be, amelyeket a foglalkozás vezetők és oktatók egyaránt alkalmazhatnak a vizes élőhelyek bemutatására, beleértve a terepi munkát, a laboratóriumi vizsgálatokat, a projektalapú tanulást és a digitális eszközök használatát.
Огляд методів оцінки якості води для застосування у екологічній освіті
Keywords: vízminőség; fenntarthatóság; környezeti nevelés; ökoszisztéma; szennyező anyagok