A magyar turizmus Kárpát-medencei szintű kiterjesztésének indokoltsága és lehetőségei - Tőzsér Anett; Товжер А. („RIK-U” Kft., 2020)
A turizmus a gazdaságnak egy olyan ágazata, amely képes a kormány nemzetegyesítő céljait együttesen támogatni és megvalósítását elősegíteni. Ezt alátámasztja elsősorban a térség szellemi-kulturális öröksége, kultúrnemzeti kapcsolódásának összefüggései, illetve a Magyarország számára rendelkezésre álló történelmi lehetőség, hogy ti. már nem kényszerülünk izolált gondolkodásra és cselekvésre (Dobos 2011, Szász 2015). Napjainkban az Európai Unió nemzetek közötti együttműködésért tett törekvései is lehetővé teszik, hogy egységes nemzetben és a sokszínű Kárpát-medencei magyar értékekben gondolkodjunk a turizmus területén is, jóllehet ez nem írja felül a nemzetállamok közötti jogilag szabályozott viszonyokat. Jelen kutatás a Kárpát-medence turisztikai adottságainak, termékeinek feltárására irányul, és szakmai indoklást tesz arra, hogy Magyarország turisztikai vonzerői és desztinációi sok esetben miért csak e határon túli elemekkel és az azokkal való szoros szakmai együttműködéssel válhatnak teljessé, s miért csak általuk valósulhat meg igazán hatékony turisztikai hasznosításuk. Ezen kívül javaslatot teszünk a Kárpát-medencei turisztikai összefogás és hasznosítás stratégiai irányaira és lehetőségeire is.

Abstract. In the Carpathian Basin Hungarians live in eight different countries sharing the same national heritage but also having regionally specific values. This article aims to explore the attractions and products of Hungarian tourism activities in this area. This study proves that the many destinations and tourist attractions of Hungary can be completed and developed by cross-border activities. Strategic development directions can be proposed to enhance the cooperation between Hungarian communities and especially the actors of tourism living in different countries in order to further develop the tourism based on the Hungarian heritage of the Carpathian Basin.
Justification and possibilities for expanding hungarian tourism at the Carpatian Basin level
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_1_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008119
Keywords: turizmus; Kárpát-medence; stratégiai irányvonalak; fejlesztés