Hogyan írjunk évfolyammunkát, szakdolgozatot és diplomamunkát? Oktatási-módszertani kézikönyv - Kolozsvári István; Коложварі Степан; Hadnagy István; Гаднадь Іштван; Hadnagy Istvan; Filep Mihály; Філеп Михайло; Filep Mykhailo; Kopor Zoltán; Копор Золтан; Kopor Zoltan; Kohut Erzsébet; et al. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodor István Természettudományi Kutatóközpontjának, valamint Biológia és Kémia Tanszékének oktatási kiadványa a felsőoktatásban részt vevő nappali és levelező tagozatos BSc, valamint MSc képzésben részt vevő biológia, kémia és természettudomány szakos hallgatók, fiatal kutatók számára nyújt rendszerezett szaktárgyi ismereteket a tudományos dolgozatok szakmai megalapozásához, megírásához, szerkesztéséhez. Számba veszi a különböző dolgozattípusokkal szemben támasztott tartalmi követelményeket, iránymutatást ad a hallgatók számára tudományos eredményeik tanszéki védésen, konferencián, illetve egyéb szakmai publikum előtt történő bemutatásához. Elsősorban szakmai kutatási alapismeretek és kutatásmódszertan tematikájú tantárgyak oktatási segédanyagaként javasoljuk.

Резюме. Видання призначене для студентів денної та заочної форми навчання спеціальностей «Біологія», «Хімія» та «Природничі науки» освітніх рівнів бакалавра (BSc) і магістра (MSc), а також для молодих науковців. Посібник надає систематизовані фахові знання, необхідні для наукового обґрунтування, написання та редагування наукових робіт. Розглядаються змістовні вимоги до різних типів наукових праць, а також надаються практичні рекомендації щодо представлення наукових результатів під час кафедрального захисту, на конференціях або перед іншою фаховою аудиторією. Посібник передусім рекомендовано як навчальний матеріал до курсів, що охоплюють основи професійної науково-дослідної діяльності та методологію наукових досліджень (зокрема: Методичні основи організації та проведення наукових досліджень, Методологія та організація наукових досліджень в біології).
Як написати курсову, кваліфікаційну та дипломну роботу? Навчально-методичний посібник
Keywords: évfolyammunka; diplomamunka; tudományos dolgozat; kutatásmódszertan; biológia; kémia; természettudományok