A kárpátaljai belső süllyedék geodinamikai állapotának meteorológiai aspektusai - Ihnatisin Vaszil; Ігнатишин Василь; Ignatyshin Vasil; Izsák Tibor; Іжак Тібор; Izhak Tibor (The scientific heritage, 2020)
Megfigyelhető a szeizmotekonikus folyamatok aktiválódása a Kárpátaljai belső süllyedéken. A régió geodinamikai állapotát váltakozó folyamatok reprezentálják: a kőzetek tágulása a kőzet összenyomódására vált és a vízszintes kéregmozgások elmozdulási értékeinek csökkenésére. A megfigyelési eredményeket hatótényezők befolyásolják, többek között a meteorológiai tényezők. Felhívjuk a figyelmet a régió szeizmotektonikus folyamatainak sajátosságaira.

Abstract. A marked activation of seismotectonic processes in the Transcarpathian inner deflection. The geodynamic state of the region is represented by alternating processes: the expansion of the rocks changes to rock compression and the decrease in the size of the displacements of the horizontal movements of the crust. Observations are influenced by factors-obstacles, in particular meteorological. Features of seismotectonic processes in the region are noted.
Meteorological aspects of the geodynamic state of the Transcarpathian inner trough
https://www.scientific-heritage.com/wp-content/uploads/2020/09/VOL-6-No-46-46-2020.pdf
Keywords: földrengések; a levegő hőmérsékletének változásai; a kéreg jelenkori mozgása; légnyomás; csapadék