Інформаційні системи та технології в бухгалтерському обліку операцій з необоротними активами суб'єкта господарювання - Берексасі Христина; Berekszászi Krisztina; Khrystyna Bereksasi (Кафедра обліку і аудиту, 2025)
Резюме. “Інформаційні системи та технології в бухгалтерському обліку операцій з необоротними активами суб'єкта господарювання”. Кваліфікаційна робота освітнього рівня – бакалавр. Спеціальність 071 – «Облік і оподаткування». – Берегове, 2025. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних та практичних аспектів використання інформаційних систем і технологій у бухгалтерському обліку операцій з необоротними активами суб’єкта господарювання та розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності облікових процедур та процесів в сучасному інформаційному середовищі. Кваліфікаційна робота містить 83 сторінки, 13 таблиць, рисунки, список літератури з 98 джерел та 1 додаток. Об’єктом кваліфікаційної роботи є процес інформаційного забезпечення обліку необоротних активів ТОВ, а предметом кваліфікаційної роботи є теоретичні, прикладні аспекти використання інформаційних систем і технологій в обліку необоротних активів підприємства. У роботі використано загальнонаукові методи (історичний, статистичний, індукції, дедукції), спеціальні – дослідження документів, узагальнення, методичні підходи до аналізу підприємства (вертикальний, горизонтальний), структурний аналіз, системний аналіз ефективності. системний підхід до аналізу інформаційних технологій в обліку. У роботі використано системний підхід до аналізу інформаційних технологій в обліку, застосовано загальнонаукові методи пізнання (спостереження, порівняння (компаративний), опитування, аналізу, синтезу для вивчення існуючих програмних рішень, їхнього впливу на якість облікової інформації. У теоретичній частині роботи розглянуто наукові підходи до визначення сутності поняття «активи». Охарактеризовано джерела формування активів підприємства. Досліджено систему управління активами як чинника ефективного розвитку підприємства. Щодо методології, то розглянуто інформаційне забезпечення, методичні підходи до аналізу активів підприємства як складової частини системи управління активами, використано спеціальні методи (статистичні групування, дослідження документів, узагальнення, аналіз ефективності).

„Információs rendszerek és technológiák a gazdasági entitás befektetett eszközeivel végzett műveletek számvitelében”. Képesítési munka az oktatási szint - Bachelor. Szakirány 071 - „Számvitel és adóügy.” - Beregszász, 2025. A diplomamunka célja az információs rendszerek és technológiák használatának elméleti és gyakorlati szempontjainak tanulmányozása a gazdálkodó egység befektetett eszközökkel kapcsolatos tranzakcióinak könyvelésében, valamint ajánlások kidolgozása a számviteli eljárások és folyamatok hatékonyságának javítására a modern információs környezetben. A szakdolgozat 83 oldalt, 13 táblázatot, 4 ábrát, 98 hivatkozást és 1 függeléket tartalmaz. A minősítő munka tárgya az Kft. befektetett eszközökkel kapcsolatos könyvelésének információs támogatásának folyamata, a minősítő munka tárgya pedig az információs rendszerek és technológiák használatának elméleti és alkalmazott szempontjai a vállalkozás befektetett eszközökkel kapcsolatos könyvelésében. A munka általános tudományos módszereket (történeti, statisztikai, indukciós, dedukciós), speciális módszereket - dokumentumkutatás, általánosítás, a vállalkozáselemzés módszertani megközelítései (vertikális, horizontális), strukturális elemzés, a hatékonyság szisztematikus elemzése. az információs technológiák számviteli elemzésének szisztematikus megközelítése. A dolgozat a számviteli információs technológiák elemzésének szisztematikus megközelítését alkalmazza, általános tudományos megismerési módszereket (megfigyelés, összehasonlítás (összehasonlító), felmérés, elemzés, szintézis) alkalmaz a meglévő szoftvermegoldások és azok hatásának vizsgálatára a számviteli információk minőségére. A szakdolgozat elméleti részében a szerző az „eszközök” fogalmának lényegét meghatározó tudományos megközelítéseket vizsgálja. Jellemzi a vállalati eszközök kialakulásának forrásait. Vizsgálják az eszközgazdálkodás rendszerét, mint a vállalkozás hatékony fejlődésének tényezőjét. Ami a módszertant illeti, a cikk figyelembe veszi az információs támogatást, a vállalati vagyonelemzés módszertani megközelítéseit, mint a vagyonkezelési rendszer összetevőjét, és speciális módszereket alkalmaz (statisztikai csoportosítások, dokumentumkutatás, általánosítás és hatékonyságelemzés).
Információs rendszerek és technológiák a gazdasági entitás befektetett eszközeivel végzett műveletek számvitelében
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: необоротні активи; інформаційні системи; інформаційні технології; автоматизація; befektetett eszközök; információs rendszerek; információs technológiák; automatizálás