Випробування та оцінювання впливу штучного інтелекту на уроках інформатики - Олена Петрушевич; Якоб Еніке; Jakab Enikő (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Штучний інтелект (ШІ) перетворився на один із впливових та визначальних факторів розвитку сучасного суспільства, який і надалі стрімко розвивається та активно застосовується. Інтеграція ШІ в навчальний процес має великий потенціал у поліпшенні якості освіти та створенні більш ефективних підходів до навчання. ШІ може спрощувати адміністративні процеси для навчальних закладів, автоматизувати рутинні завдання педагогів (оцінювання, перевірка тестів, створення завдань), розробляти програми та платформи, аналізувати дані кожного учня, враховуючи індивідуальні можливості та потреби, швидкість та стиль навчання кожного здобувача освіти, дає доступ до якісної освіти незалежно від місця проживання та фінансових можливостей учнів, та багато інших переваг, які постійно розширюються та вдосконалюються, реагуючи на потреби та вподобання користувачів та вимоги сучасного життя. Підібравши відповідний інструмент ШІ можна використати їх для вирішення багатьох освітніх завдань у викладанні інформатики. При вивченні кодування доцільним є застосування CodeSignal Learn, Replit. MagicSchool, Eduaide.ai може допомогти у плануванні уроків. Nolej, DiffIt, MyLessonPal, Copilot, teachology.ai., Curipod можна застосовувати для створення сценарію уроку. Для виготовлення презентацій підійдуть Gamma.app, Tome, Canva, Beautiful.ai, MagicSlides. Цікавим та корисним є отримання через TeachFX, EnlightenAI зворотнього зв’язку від проведеного уроку. Було проведено опитування серед вчителів інформатики щодо використання ШІ у викладанні предмету. Серед педагогів, які брали участь в опитуванні усі активно застосовують у викладанні різноманітні ШІ. Такі види робіт, як складання плану уроку, швидке створення завдань, перевірку вправ, тестів, контрольних робіт, моніторинг успішності, вчителі інформатики делегували б штучному інтелекту. Найнебезпечнішим недоліком штучного інтелекту вважають у наданні ШІ хибних даних. Самими поширеними серед вчителів інформатики є такі інструменти як ChatGPT, Gemini та Copilot.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: штучний інтелект (ШІ); уроки інформатики; цифрова грамотність; інформаційна безпека; освітні інновації