A Beregszászi területi kistérség idegenforgalmi lehetőségeinek feltárása és a téma hasznosítása a középiskolai oktatásban - Gál István; Гал Іштван (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Szakdolgozatom a Beregszászi területi kistérség idegenforgalmi lehetőségeit tárgyalja, melyek létjogosultsága több szempontból is igazolható. Egyik ilyen érv az idegenforgalom mindenre kiterjedő szerepe, mely a mai napra minden régió vagy ország gazdaságában jelen van. Választásom azért esett erre a témára, mert mint 47 éve itt élő Beregszászi területi kistérségi lakos, fontos számomra milyen lehetőségeink és adottságaink vannak ahhoz, hogy fejlesszük a kistérség gazdaságát. Helyi lakosként az évek folyamán szemtanúja voltam a pozitív és negatív irányú változásoknak is. A Beregszászi területi kistérség Kárpátalja egyik meghatározó idegenforgalmi térsége néhány turisztikai szegmensnek köszönhetően, de nagyon sok problémával is küzd. Munkám első részében az érintett területhez kapcsolódó általános tudnivalókat dolgoztam fel, mely magába foglalja a földrajzi fekvést, ezen belül is a természetföldrajzi áttekintést, a kistérség demográfiáját, továbbá megvizsgáltam a folyamatban lévő turisztikai projekteket. A dolgozat második fejezetében az öt éve alakult kistérség településeit mutatom be. A harmadik fejezetben részletesen jellemzem a Beregszászi területi kistérség lehetséges kiemelt turisztikai termékeit, Vezértermék megnevezéssel. Részletesen jellemzem a beregszászi termálfürdőket, feltérképeztem a térség borászatait és pincészeteit, továbbá összeírtam a kistérség nagyobb fesztiváljait és rendezvényeit. A szakdolgozat alapvető célkitűzései között szerepelt, hogy a térségi turizmusfejlesztés lehetőségeit feltérképezzem, továbbá átfogó képet szerettem volna kapni a térség természeti, gazdasági, infrastrukturális és társadalmi szférájáról. Munkám célja az volt, hogy feltárjam a Beregszászi területi kistérség idegenforgalmi lehetőségeit, mely szekunder források elemzésére épül. Választott témám egy kisebb területre koncentrál, mely jellegénél fogva így is hiánypótlónak tekinthető, hiszen a kistérség jövőképét bemutató részletes összefoglaló munka eddig nem született.
Розкриття туристичних можливостей Берегівської територіальної громади Закарпаття та використання теми при викладанні географії у середній школі
Keywords: Beregszászi kistérség; idegenforgalom; középiskolai oktatás; Берегівська ТГ; туризм; середня школа