Beregszász városának magyar tannyelvű iskoláiról (1944–46) - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (KMPSZ, 2015)
Településeinknek még közeli múltját is gyakran homály vagy ferdítés fedi el szemeink elől. Nincs ez másképpen az iskolák történetével sem. Jelen tanulmány (egy tágabb kutatási tematika részeként) azt a mondást igazolja, amely a 20. század elején vált közhellyé – akié az iskola, azé a jövő. A vidékünkön 1944-ben megjelent szovjet hatalom az oktatási intézmények kisajátítását kulcsfeladatként kezelte, ezért azt igen gyorsan fennhatósága alá vonta. Ezzel kezébe vette nem csak az akkori jelent, hanem a felnövekvő generációkon keresztül a jövőt is, amely immár a mi közös múltunk is egyben. A cikkben a Beregszász városában 1944–46 között nyitott/engedélyezett magyar iskolák történeti hátterét és forrásokkal alátámasztott múltját rajzoltuk meg. Bár ahogyan azt a munkában is jeleztem, sok esetben hiányosak az írott források, mégsem szerettem volna a történeti publicisztika módszereivel élve, saját nézeteim szerint kitölteni a meglévő űrt, inkább abban reménykedem, hogy a hiányzó primer kútfőket idővel sikerül pótolni másodlagos és/vagy harmadlagos források segítségével.
Keywords: szovjet hatalom; szovjetesítés; magyar iskolák; Beregszász; Kárpátalja