Облікове забезпечення визначення собівартості наданих медичних послуг - Ольга Грицай; Іванна Лішнянська (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. Облік собівартості медичних послуг в Україні є важливим аспектом фінансового управління для медичних установ і організацій, що надають медичні послуги. Собівартість медичних послуг безпосередньо впливає на ефективність функціонування системи охорони здоров'я та доступність медичних послуг для населення нашої країни. Собівартість медичних послуг залишається одним з основних показників ефективності діяльності медичних закладів. Метою дослідження є визначити сутність облікового забезпечення собівартості медичних послуг, які представлені на ринку. Оскільки сфера охорони здоров'я є однією з ключових галузей в сучасному суспільстві, правильний облік собівартості послуг має велике значення як для фінансового управління, так і для забезпечення високої якості медичної допомоги пацієнтам. У роботі описано сутність собівартості медичних послуг. Розглянуто основні властивості, які впливають на процес надання, споживання медичних послуг та визначення їх собівартості. Досліджуються особливості визначення собівартості медичних послуг у комерційних та некомерційних медичних установах. Також облік собівартості медичних послуг підлягає нормативно-правовому регулюванню, яке описане у статті. Досліджено формування повної собівартості реалізованих медичних послуг тощо. Для визначення ціни медичної послуги потрібно визначити повну собівартість медичної послуги. В реальності собівартість медичних послуг може включати в себе безліч факторів, таких як витрати на медичний персонал, обладнання, медикаменти, оренду приміщень, технічне обслуговування, а також амортизацію обладнання та будівель. Важливо враховувати навіть такі дрібниці, як витрати на офісне приладдя та прибирання. Враховуючи всі ці аспекти, медична установа може точно визначити собівартість своїх послуг і, відповідно, встановити конкурентоспроможну ціну для своїх клієнтів. Отримані результати дослідження можуть бути корисними для фахівців у сфері медичного менеджменту, бухгалтерії та фінансів, а також для всіх, хто цікавиться питаннями фінансового управління в галузі охорони здоров'я, щоб ефективніше управляти медичними закладами та надавати високоякісну медичну допомогу своїм пацієнтам.

Az egészségügyi szolgáltatások önköltségének számvitele Ukrajnában az egészségügyi intézmények és az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára a pénzügyi irányítás fontos szempontja. Az orvosi szolgáltatások önköltsége közvetlenül befolyásolja az egészségügyi rendszer hatékonyságát és az orvosi szolgáltatások elérhetőségét országunk lakossága számára. Az egészségügyi szolgáltatások önköltsége továbbra is az egészségügyi intézmények hatékonyságának egyik fő mutatója. A kutatás célja a piacon nyújtott egészségügyi szolgáltatások önköltségének számviteli alátámasztásá és annak meghatározása. Mivel az egészségügyi ágazat a modern társadalom egyik kulcsfontosságú ágazata, a szolgáltatások önköltségének megfelelő elszámolása nagy jelentőséggel bír mind a pénzügyi irányítás, mind a betegeknek nyújtott magas színvonalú orvosi ellátás biztosítása szempontjából. A tanulmány ismerteti az egészségügyi szolgáltatások önköltségének lényegét. Megvizsgálja azokat a főbb tulajdonságokat, amelyek befolyásolják az orvosi szolgáltatások nyújtásának, fogyasztásának és költségük meghatározásának folyamatát. Az orvosi szolgáltatások önköltségmeghatározásának sajátosságait vizsgáljuk a profitorientált és nem profitorientált célú egészségügyi intézményekben. Az orvosi szolgáltatások önköltségének elszámolása a jogi szabályozás tárgyát képezi. A cikkben az értékesített orvosi szolgáltatások teljes önköltségének kialakulását vizsgálja. Az orvosi szolgáltatás árának meghatározásához meg kell állapítani az orvosi szolgáltatás teljes önköltségét. A valóságban az egészségügyi szolgáltatások önköltsége számos tényezőt tartalmazhat, például az egészségügyi személyzet bérét, a felszerelések és gyógyszerek költségeit, a bérleti díja, a karbantartási költségeket valamint a berendezések és az épületek értékcsökkenését. Fontos figyelembe venni még az olyan apróságokat is, mint az irodaszerek és a takarítás költségeit. Mindezen szempontok figyelembevételével egy egészségügyi intézmény pontosan meg tudja határozni szolgáltatásainak önköltségét, és ennek megfelelően versenyképes árat szabhat meg ügyfelei számára. A tanulmány megállapításai hasznosak lehetnek az egészségügyi menedzsment, a számvitel és a pénzügyek területén dolgozó szakemberek, valamint az egészségügyi ágazat pénzügyi menedzsmentje iránt érdeklődők számára, hogy az egészségügyi intézményeket hatékonyabban irányíthassák és magas színvonalú orvosi ellátást nyújthassanak a betegeknek.

Abstract. Accounting for the cost of medical services in Ukraine is an important aspect of financial management for medical institutions and organizations providing medical services. The cost of medical services directly affects the efficiency of the health care system and the availability of medical services to the population of our country. The cost of medical services remains one of the main indicators of the efficiency of medical institutions. The purpose of the study is to determine the essence of accounting support for the cost of medical services on the market. Since the healthcare sector is one of the key industries in modern society, correct accounting of the cost of services is of great importance both for financial management and for ensuring high quality of medical care to patients. The work describes the nature of the cost of medical services. The main properties that affect the process of providing, consuming medical services and determining their cost are considered. The peculiarities of determining the cost of medical services in commercial and non-commercial medical institutions are studied. Also, accounting for the cost of medical services is subject to regulatory and legal regulation, which is described in the article. The formation of the full cost of medical services sold is investigated, etc. To determine the price of a medical service, the full cost of the medical service must be determined. In reality, the cost of medical services can include many factors, such as the cost of medical personnel, equipment, medicines, rent, maintenance, and depreciation of equipment and buildings. It is important to take into account even such small things as office supplies and cleaning costs. Taking all these aspects into account, a medical institution can accurately determine the cost of its services and, accordingly, set a competitive price for its customers. The results of the study can be useful for professionals in the field of medical management, accounting and finance, as well as for anyone interested in financial management in the healthcare sector, in order to manage medical institutions more efficiently and provide high-quality medical care to their patients.
Az orvosi szolgáltatások önköltségének meghatározásához szükséges számviteli alátámogatás sajátosságai
Accounting support for determining the cost of medical services
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: медичні послуги; визначення повної собівартості; облік собівартості медичних послуг; витрати; медична галузь