Társas kapcsolatok kisiskoláskorban - Mitro Lívia Etelka; Митро Лівія-Етелка („RIK-U” Kft., 2019)
Ez a tanulmány a kisiskolás korú gyermekek társas kapcsolatainak elemzését tűzte ki célul egy csoporton belül. A téma jelentősége abban rejlik, hogy egy pedagógus hatékony munkavégzése céljából elengedhetetlen az, hogy mélyebben átlássa az általa vezetett osztály tanulóinak társas viszonyait. A munkám során a szociometria és a rajzelemzés módszereivel dolgoztam. A kutatást az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium 2. osztályában végeztem. A felmérés eredménye alapján elmondható, hogy munkám során elértem kitűzött célomat. Sikerült feltárnom a 2. osztályos tanulók társas kapcsolatait, a csoportban uralkodó rangsorokat, hierarchiákat, valamint kirajzolódott, hogy kik a csoport jelentős és perifériára szorult tagjai.

Abstract. This paper aimed at analyzing the social relationships of early school age children within a group. Gaining a deeper insight into the social relationships of students is essential for developing teaching competence. In the course of the study methods of sociometry and The Seven-Step Configuration Analysis were applied. The research was carried out in the 2nd class of the Hungarian Language Elementary School and Drugeth High School of Ungvar. Based on the results of the survey, it can be suggested that the objectives of the study were attained. The social relationships of the 2nd grade students, the hierarchy within the groups, as well as the majority and the periphery of the group were revealed.
Соціальні відносини у молодшому шкільному віці
Social relationships at early school age
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2019/04/Final-Pedagogical_conf_2019_03_28-29.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/en/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: szociometria; kölcsönösségi táblázat; gyakorisági táblázat; kinetikus iskolarajz (KSD); kinetikus szociogram