Különböző agrotechnikai eljárások hatékonyságának vizsgálata az uborkatermesztésben - Illés Gyula; Іллийш Юлій (Biológia és Kémia Tanszék, 2021)
Szakdolgozatom témája: Különböző agrotechnikai eljárások hatékonyságának vizsgálata az uborkatermesztésben. Munkám céljául tűztem ki a különböző agrotechnikai eljárások eredményeinek megfigyelését és összehasonlító elemzését az uborkatermesztés terén. Vizsgálataimat a Neilina F1 partenokarpikus hibrid fajtán végeztem. Eredményeim alapján bebizonyosodott, hogy a növények vegetatív és reproduktív teljesítményét jelentős részben az agrotechnikai műveletekkel tudtam befolyásolni. Az alkalmazott agrotechnikai eljárások közül a feketefóliás takarás, a csepegtetőrendszeres tápoldatozás és biostimulátorok komplex alkalmazása bizonyult a legeredményesebbnek. Ez az eljárás meghosszabbította a bokrok terméshozásának idejét, több, jobb minőségű termést biztosított. A bokrok termései megfeleltek a konzervuborka minőségi előírásainak, jobban ellenálltak a betegségeknek, de tapasztalataim szerint, viszonylag nagy volt az anyagi ráfordítás. A szalmával mulcsozott, szervestrágya-oldattal öntözött (kézi locsolás) egyedek, rövidebb ideig teremtek, kevesebb, kissé gyengébb minőségű termést adtak. A szalmával mulcsozott, tiszta vízzel öntözött (kézi locsolás) eljárás volt a növények vegetatív és reproduktív teljesítményére a leggyengébb hatással. Itt volt megfigyelhető a legrövidebb termésidő, a legkevesebb és rosszabb minőségű terméshozam.
Дослідження ефективності різних агротехнічних методів у вирощуванні огірків
Keywords: támrendszeres termesztés; konzervuborka; Neilina F1; mulcsolás; partenokarpikus hibrid