Borzsova története a késősztálinizmus idején (1944-1953) - Simon Márta; Шімон Марта (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2023)
Jelen diplomamunkában a szovjet rendszer kiépítésének időszakát vizsgáltuk meg az egyik magyarlakta többségű község, név szerint Nagyborzsován belül. Célul tűztük ki, hogy átfogó és részletes képet kapjunk a vizsgált település életének a változásairól a szovjetizálás ideje alatt, amellyel egyben hozzájárulunk Kárpátalja történelmének részletesebb megvilágításához. A munka elvégzésében elsőként az adatközlők visszaemlékezései, valamint a korabeli sajtó álltak rendelkezésre, illetve a kapcsolódó szakirodalom. Mindezek alapján foglaltuk össze a szovjet rendszer kiépítésének kísérő jelenségeit.

Резюме. Написання цієї дисертації має на меті відкрити ще ширше вікно в розумінні побудови радянської системи, хоча було опубліковано багато праць, книг і різноманітних писань. Є частини, які однакові в усіх творах, але кожна з них відрізняється. Жорстокості, пережиті страхи і болі, які пронизали Закарпаттям у 1944-1953 роках, ті самі, від робота Маленьких до переслідувань церков, які послабшали лише після смерті Сталіна. І відмінність його полягає в тому, що люди, які взялися за написання власних творів, насправді писали про своїх рідних, родичів, родини, братів, батьків і матерів. Про власне місто і село, до цього як маленький шматочок пазлу, до цілісної картини того, що відбувалося в добу радянізації, вносить свій внесок і нинішня робота. Якби ми запитали когось, чи знає він, де Боржова, ми не напевно отримали б відповідь. Самі жителі села вже не пам’ятають власної історії, тому для її відродження написаний цей твір.
Історія c. Боржава в період пізнього сталінізму (1944–1953 рр.)
Keywords: Nagyborzsova; kolhoz; Боржава; колгосп; сільське господарство