A Fodor István Természettudományi Kutatóközpont Állattani Múzeumának online elérése - Szántó Kevin; Kolozsvári István; Коложварі Степан; Holovács József; Головач Йожеф; Kohut Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
A digitalizálás az utóbbi évtizedekben kulcsszerepet játszott az oktatási és kutatási intézmények működésében, különösen a gyűjtemények és tudományos anyagok kezelésében. A fizikai eszközök és dokumentumok digitális formában történő tárolása nemcsak a hozzáférhetőséget javítja, hanem a tudományos munkát is hatékonyabbá teszi. A Fodor István Kutatóközpont Állattani Gyűjteménye (FIKAG) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Biológia és Kémia Tanszékének egyik kiemelkedő tudományos és oktatást segítő része. A gyűjtemény célja a térség állatvilágának a bemutatása, a hallgatók és a kutatók tudományos tevékenységének segítése. Az állattani gyűjtemény az évek során folyamatosan bővült és bővül, mára számos állatpreparátumot, rovargyűjteményt, csontvázat stb. és egyéb kollekciót tartalmaz. Jelenleg az állatár több mint 1000 tételből áll. Az itt őrzött példányok nemcsak az oktatásra és a helyi biodiverzitás dokumentálására szolgálnak, segítik a fajok azonosítását és az ökológiai kutatásokat. Az adott gyűjtemény nemcsak a tudományos kutatást segíti, de az oktatás számára szemléltető anyagként is szolgál. A szemléletformálás szempontjából is értékes, az itt tárolt példányok hozzájárulnak a veszélyeztetett fajok megismeréséhez és megőrzéséhez.
Keywords: Fodor István Kutatóközpont Állattani Gyűjteménye (FIKAG); Fodor István Természettudományi Kutatóközpont