A nagymuzsalyi aranybánya meddőinek hatása a felszín alatti vizekre - Vince Tímea; Вінце Тімео; Csoma Zoltán; Чома Золтан; Choma Zoltan; Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D.; Gönczy Sándor; Генці Шандор (MTA DTB Földtudományi Szakbizottság, 2019)
A bányászat számos káros környezeti hatással jár: a talaj eltávolítása, meddő anyag felhalmozása, a természetes élővilág eltávolítása, a felszíni lefolyási viszonyok megváltozása, tájképrombolás stb. A meddő felhalmozása révén, az oxigénnel érintkező kőzetanyag oxidációja megy végbe. A meddőn keresztüláramló és eközben savas oldattá váló csurgalékvizek igen agresszívek, amelyek nehézfémeket oldhatnak ki különböző fémvegyületekből (Kerényi 2003; Modoi et al. 2014). A szennyezőanyagok beszivároghatnak a talajvízbe, vagy lefolyás révén eljuthatnak a felszíni vizekbe, mindezek során felhalmozódhatnak, adszorbeálódhatnak, átalakulhatnak, oldódhatnak stb. Ha eljutnak valamelyik ivóvízbázisba komoly veszélyforrást jelentenek az ott lakók számára (Modoi et al. 2014; Sun et al. 2010). Igaz ugyan, hogy a nehézfémek egy része létfontosságú a növények, az állatok és az ember életfolyamataiban (pl., Co, Cu, Fe, Mn, Zn), hiszen természetes komponensként is jelen vannak a talajokban és a vizekben, más részük azonban nélkülözhető, sőt toxikus (pl. Pb, Cd, Hg). Ugyanakkor nagy koncentrációban az esszenciális mikroelemek is toxikus hatásúak lehetnek (Kádár 1991; Kátai 2011).

Abstract. The gold mine in Nagymuzsaly has been known for a long time for its gold resources. Mining is periodically restart in the area, as evidenced by a series of dumps accumulated around Beregszász and Nagymuzsaly but environmental issues were mostly not addressed. The aim of our study is to draw attention to the vulnerability of the population, the wildlife and the environment in the mining area. During the study, pH, electrical conductivity, nitrate content and some heavy metal concentrations (Cd, Co, Pb, Mn, Zn, Cu, Ni, Fe, Cr) were measured in the water samples of 11 dug wells. On the basis of the examined water samples, the heavy metal content of the groundwater was increased in some parts of the area. The Cd and Cr content exceeded the limit in some sampling points. The intermittent draining streams from the waste rock show a significant heavy metal enrichment.
Keywords: aranybánya; felszín alatti víz; nehézfém; meddőhányó