Mezővári lakosságának összetétele - Barta Károly (PoliPrint Kft., 2009)
Mezővári lakosságának összetétele minden téren változatos képet mutat. A lakosság korosztályonkénti összetételét tekintve vezető helyen áll a munkaképes korú lakosság. Az összlakosság 61%-át teszi ki a munkaképes korú lakosság, fiatalkorúak csoportja 23,6%, a nyugdíjas korúak aránya pedig 15,4%. Mivel a fiatalkorúak aránya meghaladja az idősekét, ezért fiatal társadalomról beszélhetünk. Mezővári lakosságának nemek szerinti eloszlásában enyhe nőtöbblet figyelhető meg. A 2001-es népszámlálási adatok alapján a településen 1495 férfi (47%) és 1692 nő (53%) él. Mezővári nemzetiségi összetétele eléggé színes, mivel négy nemzetiség képviselői élnek a faluban. Ezek közül legjelentősebbek a magyar és a roma nemzetiségűek. Ha összehasonlítjuk az ukrán nemzetiségűek arányát a településen 1989-ben, 1991-ben és 2001-ben, láthatjuk, hogy arányuk növekszik. Míg 1989-ben 4 főt tettek ki, addig 1991-re számuk 11-főre nőtt, 2001-re pedig elérte a 44 főt az összlakosságon belül. A lakosság vallási összetételét tekintve a népesség túlnyomó része református. A református valláson kívül megtalálhatók a görög és a római katolikus vallás hívei. A különböző vallási csoportok közül a Jehova Tanúi fordulnak elő a településen. Mezővári lakosságának végzettség szerinti összetételében túlsúlyban vannak a középiskolai végzettséggel rendelkezők. Számuk 1743 főt tesz ki. Ebbe a csoportba tartoznak a szakközépiskolát és a technikumot végzett személyek is. Felsőfokú végzettséggel 220 személy rendelkezik. Előfordulnak még elemi és általános végzettségű emberek is, akik az idősebb korosztályhoz tartoznak. A lakosság foglalkozás szerinti megoszlását tekintve, mint Kárpátalja legtöbb falusi településén, a mezőgazdaságban dolgozók aránya a legmagasabb.

Резюме. Робота дає характеристику населення села Варі, Берегівського району Закарпатської області. За кількістю населення село займає друге місце в районі. У статевому складі населення білшість становлять жінки, які складають 53% усього населення, що пояснюєтся вищою смертністю серед чоловічого населення. У національному складі населення села Варі спостерігається білшість угорців. До 1870 року в селі проживали тільки угорці. Тепер, крім угорського населення, проживають у селі українці, росіяни та цигани. Кількість українців у селі тепер становить 44 осіб. За релігійним складом населення села створюють віруючі реформатської, римо-католицької, грекокатолицької церкви та “свідки єхови”. Більшість становлять вірюючі реформатської церкви. Поступово збілшується кількість “свідків єхови”. За освітнім рівнем у селі осіб, що мають середню освіту, становлять 1743. Поступово зростає кількість людей з вищою освітою. На теперішній час їх кількість становить 220 осіб. Основна частка працездатного населення села Варі працює в сільському господарстві. Менша частка трудовлаштована на заводах, цехах міста Берегово, а ще частка працює у сфері обслуговування. Надалі висока частка тих людей, які не мають можливості на працю. В останньому розділі роботи висвітлено можливість використання теми у загалноосвітній школі.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/123857
Keywords: Mezővári; népesség összetétele; születés; halálozás