A kárpátaljai magyarok munkavállalói migrációja - Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D.; Molnár József; Молнар Йосип (Egyesület Közép-Európa Kutatására, 2018)
A 2010-es évek derekán a kárpátaljai magyarok körében - részben a magyar állampolgárság megszerzéséből adódó lehetőségek, részben az ukrajnai politikai-gazdasági válság által generált kényszerek eredőjeként-jelentősen megélénkültek a migrációs folyamatok. Vizsgálataink eredményeként sikerült számszerűsíteni a nemzetrész recens munkavállalói migrációja néhány alapvető mutatóját, sajátosságát, nevezetesen: • az államközi munkavállalói migráció 2016-ban közel 17 ezer kárpátaljai magyart tartott mozgásban; • a külföldön dolgozók legnagyobb részét Magyarországon (48,7%), Csehországban (31,9%) és Németországban (7,8%) foglalkoztatták; • a Magyarországon dolgozó kárpátaljai magyarok körében legnépszerűbbnek a főváros (itt dolgozott az anyaországban munkát vállalók 45,6%-a) és Győr (9,7%) bizonyult; • a férfiak aránya a külföldön dolgozók között 69,9% volt; • a férfi foglalkoztatottak körében a külföldön munkát vállalók aránya 42,9% volt, a nőknél - 24,0%. A vázolt eredmények - a kárpátaljai magyarok munkavállalói migrációja számszerűsítésén túl - módot adnak a kapott értékek figyelembe vételére a gazdasági, nemzetpolitikai, oktatáspolitikai tervezésnél.

Abstract. The political and economic crisis of recent years has intensified the migrational activity from Ukraine to European countries with higher standards of living. Among the Transcarpathian Hungarians there are especially intensive migration processes for employment and other purposes, which was facilitated by owning Hungarian language skills on the one hand and possibility of obtaining Hungarian citizenship on the other. However, the number of Transcarpathian hungarians affected by migration, as well as the nature, duration and purpose of their migration, have not yet been investigated quantitatively. Our paper attempts to answer the above questions by evaluating the results of a questionnaire survey.
Labour migration of Transcarpathian Hungarians
Keywords: munkavállalói migráció; nemzetpolitikai tervezés; oktatáspolitikai tervezés; gazdasági tervezés