Málenkij robot a jelenlegi Szlovákia területén. A szlovákiai magyarság sorsa 1944–53 - Köteles László („RIK-U” Kiadó, 2017)
A második világháború végén a határon túli magyarság történelmileg legtovább egybefüggő területét, Kárpátalját és Felvidéket ugyanaz a sors éri. Jogos a feltételezés, miszerint a felvidéki, tehát a jelenlegi Szlovákia területét lakó magyar és német nemzetiségű lakosság 1944 novemberétől 1945 márciusáig zajló deportálása is a szovjet terminológia szerinti ún. Kárpáton-túli terület Szovjetunióhoz történő csatolása tervének folytatása lehetett. Az illetékes szovjet parancsnokságok sem rendelkeztek részletes információkkal, hogy hol is fog húzódni a végleges határ a háború utáni Szovjetunió és Csehszlovákia között. Így a kárpátaljai magyar férfiak deportálása minden fennakadás nélkül folytatódott a már Csehszlovákiához tartozó területeken is.

Abstract. The purpose of this paper is to study the malenkij robot on the territory of present-day Slovakiaand the fate of Slovakian Hungarians between1944-1953. The paper shows the consequences of the World War II for the Hungarian population of Upper Hungary and how they were punished by the Doctrine of Collective Guilt. The study also reveals the main aspects of Czechoslovakian ethnic policy.
Malenky robot on the territory of present-day Slovakia. Fate of slovakian hungarians 1944–1953
https://kmf.uz.ua/hu/kiadvanyaink/hadifogsag-malenkij-robot-gulag-karpat-medencei-magyarok-es-nemetek-elhurcolasa-szovjetunio-hadifogolyes-kenyszermunkataboraiba-1944-1953/
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00004138
Keywords: málenkij robot; Szlovákia; szlovákiai magyarság; elhurcolás