Особливості управління розвитком корпоративних аграрних формувань - Павло Немчук (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. Підкреслюється посилення впливу корпоративних аграрних формувань на стан аграрного сектора економіки України, одним з характерних проявів чого є збільшення площі їх землекористування. В контексті цієї тенденції наголошується на важливості дослідження управлінських механізмів забезпеченням даної тенденції. Узагальнення управлінських механізмів показало, що менеджмент корпоративних аграрних формувань взаємодіяв з менеджментом малих та середніх аграрних формувань та безпосередньо з власниками земельних паїв. Відносно аграрних підприємств застосовувались управлінські механізми приєднання та поглинання. У свою чергу з власниками земельних паїв застосовувались механізми довгострокової оренди та емфітевзису. Стабілізації фінансово-економічного стану аграрних корпоративних формувань сприяло охоплення даними формуваннями інших ланцюгів руху аграрної продукції, зокрема зберігання, переробка, логістика, продаж, відносно яких окремі формування здійснювали створення відповідних структурних підрозділів, робота яких сприяла економії коштів. Суттєвим моментом посилення прибутковості даних формувань є використання такого управлінського механізму як «вихід на ІРО», відносно забезпечення якого визначена прийнятна площа землекористування на рівні від 70 тис. га. Встановлено, що зростання площі землекористування агрохолдингами забезпечувалось за рахунок зміни акцентів інтеграції із переходом від управлінських механізмів горизонтальної до вертикальної інтеграції. Перспективи подальших досліджень пов’язані з уточненням внеску агропідприємств корпоративного типу у вирішення проблеми продовольчої безпеки в країні, зменшенні залежність від імпорту продовольства. Також наголошено на важливості застосування додаткових суспільних механізмів коригування, зокрема питань працевлаштування населення.

Bemutatjuk a vállalati agrárholdingok befolyásának erősödését Ukrajna agrárszektorának állapotára, melynek egyik jellemző megnyilvánulása a földhasználatuk területének növekedése. Ezzel a tendenciával összefüggésben kiemelésre kerül az irányítási mechanizmusok kutatásának fontossága, amelyek biztosítják ezt a tendenciát. A gazdálkodási mechanizmusok általánosítása azt mutatta, hogy a társas-jellegű mezőgazdasági holdingok vezetése kölcsönhatásban állt a kis- és közepes méretű agrárholdingok vezetésével, illetve közvetlenül a földrészek tulajdonosaival. A mezőgazdasági vállalkozásokkal kapcsolatban egyesülési és felvásárlási irányítási mechanizmusokat alkalmaztak. A földrészek tulajdonosaival viszont a hosszú távú bérleti és örökhaszonbérleti mechanizmusokat alkalmazták. Az agrárholdingok pénzügyi-gazdasági helyzetének stabilizálását elősegítette, hogy ezek a formációk lefedték az agrártermékek egyéb mozgási láncait, különösen a raktározást, feldolgozást, logisztikát, értékesítést, amellyel kapcsolatban az egyes egységek a mezőgazdasági termékek létrehozását végezték és a megfelelő szerkezeti felosztásokat, amelyek munkája hozzájárult a költségmegtakarításhoz. Ezen formációk jövedelmezőségének növelésének lényeges pontja egy olyan irányítási mechanizmus alkalmazása, mint az „IPO-ra való fellépés”, amelynek biztosításával kapcsolatban 70 ezer hektárt határoztak meg elfogadható földhasználati területetként. Megállapítást nyert, hogy a mezőgazdasági üzemek földhasználati területének növekedését az integráció hangsúlyának megváltoztatása biztosította a horizontális integráció irányítási mechanizmusairól a vertikálisra való átállással. A további kutatások kilátásai a vállalati típusú agrárvállalkozások hozzájárulásának tisztázásához kapcsolódnak az ország élelmezésbiztonsági problémájának megoldásához az élelmiszerimporttól való függés csökkentéséhez. Hangsúlyoztuk ugyancsak a további társadalmi alkalmazkodási mechanizmusok alkalmazásának fontosságát, különös tekintettel a lakosság foglalkoztatási kérdéseire.

Abstract. The strengthening of the influence of corporate agrarian formations on the state of the agrarian sector of the economy of Ukraine is emphasized, one of the characteristic manifestations of which is the increase in the area of their land use. In the context of this trend, the importance of studying management mechanisms to ensure this trend is emphasized. Generalization of management mechanisms showed that the management of corporate agrarian formations interacted with the management of small and medium-sized agrarian formations and directly with the owners of land shares. With regard to agricultural enterprises, management mechanisms of accession and takeover were applied. In turn, the mechanisms of long-term lease and emphyteusis were applied to the owners of land shares. Stabilization of the financial and economic condition of agrarian corporate formations was facilitated by the coverage by these formations of other chains of movement of agricultural products, in particular storage, processing, logistics, sale, in relation to which individual formations carried out the creation of appropriate structural units, the work of which contributed to cost savings. A significant point in strengthening the profitability of these formations is the use of such a management mechanism as "access to IPO", in relation to the provision of which an acceptable area of land use is determined at the level of 70 thousand hectares. It is determined that the growth of the area of land use by agricultural holdings was ensured by changing the emphasis of integration with the transition from management mechanisms of horizontal to vertical integration. Prospects for further research are related to clarifying the contribution of enterprise-type agricultural enterprises to solving the problem of food security in the country, reducing dependence on food imports. The importance of applying additional social adjustment mechanisms, in particular the issues of employment of the population is also emphasized.
Az agráripari vállakozások szervezeti sajátosságai
Peculiarities of managing the development of corporate agrarian formations
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: агроформування корпоративного типу; інтегровані формування; інвестиції; агропромислова інтеграція; сільське господарство; агрохолдинг; управління