Компаративний аналіз моделей організації надання послуг з бухгалтерського обліку: аутсорсинг, інсорсинг, косорсинг - Бачо Роберт; Robert Bacho; Bacsó Róbert; Макарович Вікторія; Vyktorya Makarovych; Makarovics Viktória (Державний університет "Житомирська політехніка", 2019)
Резюме. Організаційна структура підприємства має передбачати наявність системи ефективного управління операційними процесами, яка не може функціонувати без оптимальної організації бухгалтерського обліку, що являє собою сукупність взаємодіючих ланок, спрямованих на цілісну діяльність і розвиток суб’єкта господарювання. Актуальним постає питання дослідження якісної та ефективної організації бухгалтерського обліку на підприємстві, пошуку альтернативних моделей організації бухгалтерського обліку через застосування послуг зовнішніх провайдерів, виявлення взаємозв’язку між ними та відмінностей в їх застосуванні. У статті сконцентровано увагу на таких моделях організації бухгалтерського обліку, як організація ведення бухгалтерського обліку внутрішніми підрозділами та на договірних засадах зовнішнім провайдером, тобто передача максимально можливої кількості облікових процесів та процедур на крауд-технології (аутсорсинг, інсорсинг, косорсинг) з точки зору організації облікових процесів. Визначено сутність понять «аутсорсинг», «офшоринг», «інсорсинг», «аутстафінг», «косорсинг». Проведено компаративний аналіз зазначених крауд-технологій та визначено їх переваги і недоліки для цілей якісної організації облікових операцій у структурі підприємства. Акцентовано, що вибір будь-якої моделі організації облікових процесів (аутсорсинг, інсорсинг, косорсинг) є стратегічним рішенням для підприємства, оскільки таке рішення має пряме відношення до всіх аспектів управління підприємством. В умовах формування цифрової економіки за рахунок інформаційних технологій та платформ кардинально змінюються бізнес-моделі. Використання аутсорсингової / інсорсингової / косорсингової стратегії дає можливість компанії не тільки знижувати витрати і збільшувати капіталізацію компанії, але рости і розвиватися більш швидкими темпами.

Abstract. The organizational structure of an enterprise should provide a system of effective management of operational processes, which can not function without optimal organization of accounting, which is a set of interacting units aimed at the holistic activity and development of the entity. The urgent issue is to study the qualitative and effective organization of accounting at the enterprise, to find alternative models of accounting organization through the use of services of external providers, to identify the relationship between them and differences in their application. The article focuses on such models of accounting organization as the organization of accounting by internal units and on a contractual basis by an external provider, i.e. the transfer of the maximum possible number of accounting processes and procedures to crowd technology (outsourcing, intsourcing, co-sourcing) in terms of accounting transactions’ organization. The essence of the concepts of outsourcing, offshoring, insourcing, outstaffing, co-sourcing is defined. A comparative analysis of these crowd technologies is conducted and their advantages and disadvantages for the purposes of qualitative organization of accounting transactions in the structure of the enterprise are determined. It is emphasized that the choice of any model of organization of accounting processes (outsourcing, insourcing, co-sourcing) is a strategic decision for the enterprise, since this decision is directly related to all aspects of enterprise management. In terms of digital economy formation, by means of information technologies and platforms, business models are dramatically changing. The use of an outsourcing/insourcing/co-sourcing strategy enables the company not only to reduce costs and increase the company’s capitalization, but to grow and develop at a faster rate.
Comparative analysis of models of organization of providing accounting services: outsourcing, insourcing, co-soursing
Редакційна колегія: http://pbo.ztu.edu.ua/about/editorialTeam
Зміст: http://pbo.ztu.edu.ua/issue/view/10721
Keywords: бухгалтерські послуги; бухгалтерський облік; цифрова економіка; крауд-технології; аутсорсинг; інсорсинг; офшоринг; аутстафінг; косорсинг; accounting services; accounting; digital economy; crowd-technologies; outsourcing; insourcing; offshoring; outstaffing; co-sourcing