A kárpátaljai görögkatolikus magyarság és a málenkij robot - Molnár D. Erzsébet; Молнар Д. Єлизавета; Yelyzaveta Molnar D. (Szolyvai Emlékparkbizottság-Intermix Kiadó, 2021)
Ismeretes, hogy 1944 végén a kárpátaljai magyar és német etnikum tízezrei számára a vesztes világháború következménye deportálások, kényszermunka, málenkij robot volt. A magyar nemzet megbüntetésére irányuló szovjet akarat a kárpátaljai magyarság esetében is megmutatkozott, annál is inkább mivel Sztálin elhatározta a terület Szovjetunióhoz való csatolását. Meghatározó vélemények szerint a legnagyobb mértékű etnikai tisztogatás az akkori Magyarország területén Kárpátalján ment végbe. A málenkij robot különböző vonatkozásainak kutatása során olyan információk merültek fel, melyek alapján azt feltételezetjük, hogy a kárpátaljai magyar görögkatolikus közösség több településen mentesült az elhurcolások elől. Jelen tanulmányban ezt a hipotézist vizsgáljuk, illetve a málenkij robot nemzetiségi és vallási összefüggéseit mutatjuk be a rendelkezésre álló adatok segítségével, különös tekintettel a görögkatolikus magyarságra.
https://opac3.brff.monguz.hu/uk/record/-/record/bibBRF00009161 https://mek.oszk.hu/22700/22720/22720.pdf
Keywords: kárpátaljai görögkatolikus magyarság; málenkij robot; Kárpátalja; elhurcolás