Інноваційна модель обліку та оцінки ефективності креативних етапів друкарського виробництва - Строцень Андрій; Strotsen A.; Sztrocenj A. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. В умовах цифрової трансформації поліграфічного виробництва постає потреба у розробленні нових підходів до обліку та оцінки ефективності креативних етапів друкарського циклу. Традиційні методи калькулювання не враховують специфіки творчих процесів, що характеризуються високою індивідуальністю, значною варіативністю часу виконання та впливом на кінцеву ринкову вартість продукції. Недостатня інтеграція креативного сегмента у систему управлінського обліку ускладнює стратегічне планування, обґрунтування інвестицій та оцінку конкурентних переваг підприємств. Метою дослідження єобґрунтування та розробка інноваційної моделі обліку та оцінки ефективності креативних етапів друкарського виробництва, що поєднує методологію time-driven activity-based costing (TDABC), інтеграцію з сучасними ERP/MIS системами та механізми економічної оцінки творчої складової продукції. Матеріалами дослідження слугували нормативно-правові акти, що регулюють питання бухгалтерського обліку та управління витратами, наукові публікації вітчизняних і зарубіжних авторів у сфері обліку креативних індустрій, аналітичні звіти міжнародних організацій. Використано методи теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу, формалізації, моделювання, а також інструменти управлінського обліку для оцінки часу та ресурсів, що використовуються для виконання творчих процесів. Модель передбачає виокремлення креативного етапу як самостійного центру витрат, визначення драйверів витрат на основі часу, інтеграцію облікових даних з цифровими платформами та застосування показника ROI креативних витрат. Такий підхід дозволяє точно відображати витрати, оптимізувати використання ресурсів, оцінювати економічну віддачу від творчої складової та підвищувати конкурентоспроможність друкарських підприємств.

A nyomdaipari termelés digitális átalakulásának feltételei között szükségessé válik új megközelítések kidolgozása a nyomdai ciklus kreatív szakaszainak elszámolására és hatékonyságának értékelésére. A hagyományos kalkulációs módszerek nem veszik figyelembeaz alkotói folyamatok sajátosságait, amelyeket a magas fokú egyediség, a végrehajtási idő jelentős változékonysága és a termék végső piaci értékére gyakorolt hatás jellemez. A kreatív szegmens nem megfelelő integrációja a vezetői számviteli rendszerbe megnehezíti a stratégiai tervezést, a beruházások megalapozását és a vállalatok versenyelőnyeinek értékelését. A kutatás célja a nyomdaipari termelés kreatív szakaszainak elszámolására és hatékonyságértékelésére szolgáló innovatív modell megalapozása és kidolgozása, amely ötvözi a time-driven activity-based costing (TDABC) módszertant, a modern ERP/MIS rendszerekkel való integrációt, valamint a termék kreatív összetevőjének gazdasági értékelési mechanizmusait. A kutatás anyagai a számvitelre és a költségkezelésre vonatkozó jogszabályok, a hazai és külföldi szerzők tudományos publikációi a kreatív iparágak számvitelének területén, valamint nemzetközi szervezetek elemző jelentései voltak. A kutatás során elméleti általánosítás, összehasonlító elemzés, formalizálás, modellezés módszereit, valamint a vezetői számvitel eszközeit alkalmazták a kreatív folyamatok végrehajtásához felhasznált idő és erőforrások értékelésére.A modell előirányozza a kreatív szakasznak önálló költséghelyként történő elkülönítését, az időalapú költségokozók meghatározását, a számviteli adatok digitális platformokkal való integrációját, valamint a kreatív költségek ROI mutatójának alkalmazását. Ez a megközelítés lehetővé teszi a költségek pontos megjelenítését, az erőforrás-felhasználás optimalizálását, a kreatív összetevő gazdasági megtérülésének értékelését és a nyomdaipari vállalatok versenyképességének növelését.

Abstract. In the contextof the digital transformation of printing production, there is a need to develop new approaches to accounting and evaluating the efficiency of the creative stages of the printing cycle. Traditional costing methods do not take into account the specifics ofcreative processes, which are characterized by high individuality, significant variability in execution time, and an impact on the final market value of products. The insufficient integration of the creative segment into the management accounting system complicates strategic planning, investment justification, and the assessment of enterprises’ competitive advantages.The purpose of the study is to substantiate and develop an innovative model for accounting and evaluating the efficiency of the creative stages of printing production, which combines the methodology of time-driven activity-based costing (TDABC), integration with modern ERP/MIS systems, and mechanisms for the economic assessment of the creative component of products.The materials of the study included regulatory and legal acts governing accounting and cost management, scientific publications by domestic and foreign authors in the field of accounting for creative industries, and analytical reports of international organizations. The study employed methods of theoretical generalization, comparative analysis, formalization, modeling, as well as management accounting tools to assess the time and resources used for performing creative processes.The model provides for the separation of the creative stage as an independent cost center, the identification of cost drivers based on time, the integration of accounting data with digital platforms, and the application of ROI as a measure of creative expenditures. This approach allows for accurate cost reflection, optimization of resource use, evaluation of the economic return from the creative component, and enhancement of the competitiveness of printing enterprises.
An Innovative Model of Accounting and Evaluation of the Efficiency of Creative Stages in Printing Production
Innovatív modell a nyomdaipari gyártás kreatív szakaszainak hatékonyságának elszámolására és értékelésére
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: дизайн; друкарське виробництво; управлінський облік; креативні витрати; економічна ефективність