Az orosz–ukrán háború okozta családegyesítő utazások vizsgálata, a Munkácsi járás Gorondi, Munkácsi és Nagylucskai kistérségeinek lakossága körében - Kovács Katalin; Ковач Катерина (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
A jelenlegi háborús helyzethez kötődően szakdolgozatom témájául Az orosz-ukrán háború okozta családegyesítő utazások vizsgálata, a Munkácsi járás Gorondi, Munkácsi és Nagylucskai kistérségeinek lakossága körében választottam. A téma kutatása és aktualitása egyértelmű, hiszen a 2022. február 24-e óta tartó orosz-ukrán háború még ma is lezáratlan. Azóta is hatással van az országra, annak gazdaságára és az országban élő lakosok életére is, hiszen a háború kitörését követően, az ukrajnai lakosok egy része külföldre, vagy a biztonságosabbnak vélt nyugati megyékbe menekült, míg a másik része vagy a fronton harcol, vagy maradt otthonában, ahol a meglévő munkahelyén próbál helytállni. A háború a turizmusszektort sem hagyta érintetlenül, a külföldről érkező nemzetközi turizmus a háborús helyzet miatt megszűnt az országban, valamint a belföldi turisták száma is nagymértékben lecsökkent. A turizmus és a helyi lakosság által végzett utazások azonban nem szűntek meg teljesen. Kárpátalján élve tapasztalom, hogy a megyét látogatják Ukrajna más megyéiből érkező turisták, a helyi lakosok részéről pedig észrevehető, hogy több külföldi utazáson vesznek részt a kialakult kényszerhelyzet következtében, mint az orosz-ukrán háború előtt. Az utazások fő oka, amint az már az előző év során végzett kutatásomból is kiderült, a családtagok, barátok, rokonok látogatása, mely motiváció összefüggésbe hozható a VFR turizmussal. Kutatási helyszínválasztásomat az indokolja, hogy jómagam a Nagylucskai kistérségben élek, ezenkívül számos ismerősöm él a hozzám közel eső két kutatási célterületen a Munkácsi és Gorondi kistérségben, ahol a háború bár nem ölt olyan nagy formát, mint a belső ukrajnai megyékben, mégis minden nap érezhető annak hatása, és megfigyelhető, hogy az itthon helytálló lakosok látogatják külföldön rekedt szeretteiket, épp ezért találtam megfelelőnek e közegeket a vizsgálat elvégzéséhez. Szakdolgozatom célja, megvizsgálni, hogy nemzetközi viszonylatban a különböző háborúk, mint negatív környezeti tényezők, milyen hatásokat gyakoroltak az idegenforgalomra, illetve a jelenlegi orosz-ukrán háborúnak milyen hatásai figyelhetők meg Ukrajnában, és azon belül Kárpátalján. A kutatásom céljához tartozik még felmérni, hogy milyen elsődleges és másodlagos motivációval rendelkeznek azon Munkácsi, Nagylucskai, és Gorondi kistérségben élő lakosok, akik a háborús idők alatt családegyesítő/látogató utazásokon vettek/vesznek részt. Megvizsgálni, hogy ezen családok látogatásaik során végeznek-e valamilyen konkrét szabadidős és/vagy turisztikai tevékenységet, látogatnak-e turisztikailag frekventált létesítményeket, városokat, településeket. Felmérni milyen utazási eszközöket, szállás- és étkezési lehetőségeket vesznek igénybe utazásaik során, s ezekre a szolgáltatásokra mennyit költenek stb. A jövőre való tekintettel továbbá fontosnak tartom megvizsgálni, hogy milyen arányban rendelkeznek az adatközlők második otthonnal a meglátogatott országban, illetve milyen arányban rendelkeznek letelepedési vagy visszatérési szándékkal. Ugyancsak a célkitűzéseim közé tartozik, hogy meghatározzam a háborús idők alatt végzett utazások fő ismérveit és fogalmait, valamint megvizsgáljam, hogy milyen kapcsolatok mutathatók ki az adatközlők által végzett, feltételezésem szerint családegyesítő utazások és a VFR turizmus között. Végül pedig megvizsgálni, hogy a háború kitörése óta miben változott legnagyobb mértékben az érintett településeken élő lakosok utazási magatartása a háború előtti időszakban végzett utazásaikhoz képest.
Аналіз подорожей з метою возз’єднання сімей серед мешканців Горондівської, Мукачівської та Великолучівської ОТГ Мукачівського району Закарпатської області
Keywords: orosz–ukrán háború; családegyesítő utazások; Munkácsi járás; Gorondi kistérség; Nagylucskai kistérség; Munkácsi kistérség; подорожі; Великолучківська ТГ; Мукачівська ТГ; Горондівська ТГ