Оцінка економічного потенціалу агропромислового комплексу України - Пасічник Юрій; Pasichnyk Yuriy; Pászicsnik J. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Резюме. Згідно визначеного порядку дослідження, виявлено специфіку функціонування економічного потенціалу агропромислового комплексу України. Подано сутність терміну "потенціал" та поняття "економічний потенціал" з поглядами науковців. Зазначається, що вітчизняні вчені також зробили свій внесок у розвиток економічного потенціалу, зокрема запропонували фінансову теорію соціальних інститутів. Розглянуто сутність економічного потенціалу за дев’ятьма складовими, в тому числі по земельним, матеріальним, трудовим ресурсам, інфраструктурі, експорту, техніці, обладнанню, рослинництву, тваринництву, фінансовим коштам та управлінським можливостям. Також виявлено вагомість проблем та причини їх виникнення щодо аграрного комплексу. Науково обгруктовано класифікацію ієрархії цього комплексу, яка включає рівні, складові та ресурси. Виконано аналіз його основних складових, зокрема за такими напрямами як земельний, бюджетної підтримки та зіставлення основних критеріїв України та Польщі, згідно якого зроблено висновок щодо неефективного використання вітчизняного потенціалу, доволі незначної бюджетної підтримки та суттєвого відставання від Польщі. Обґрунтовано п’ять принципів, зокрема застосування сприйнятливих теоретичних конструкцій, використання зарубіжного та передового вітчизняного досвіду, консолідація зусиль науковців, державних менеджерів, фахівців профільних громадських організацій, експертів, переорієнтація структури продовольчого комплексу, пріоритетність фінансових ресурсів. Розроблено низку засобів та аргументовано доцільність застосування рекомендацій щодо підвищення ефективності зазначеного потенціалу. Зроблено висновок щодо вагомості зазначеного потенціалу в економіці економіки України та доцільності його подальшого розвитку

A kutatás meghatározott eljárás szerint az ukrajnai agráripari komplexum gazdasági potenciáljának működési sajátosságait tárja fel. Bemutatjuk a „potenciál” és a „gazdasági potenciál” fogalmak lényegét. Az agráripari ágazat problémáit kilenc komponens szerint elemezzük, beleértve a földterületet, az anyagi- és munkaerő-forrásokat, az infrastruktúrát, az exportot, a technológiát, az eszközöket, a növénytermesztést, az állattenyésztést, a pénzügyi forrásokat és a gazdálkodási lehetőségeket. Feltárásra kerültek ezeknek a problémáknak a súlyai és előfordulásuk okai is. Tudományos módszerek segítségével több szintű osztályozása kerültek összetevői és erőforrásai. Elvégezésre került fő összetevőinek elemzése, különösen olyan területeken, mint a földterület, a költségvetési támogatás, valamint Ukrajna és Lengyelország fő kritériumainak összehasonlítása is megvalósult, amely szerint a hazai potenciál nem hatékony kihasználására, meglehetősen jelentéktelen költségvetésre vonatkozó hatást vált ki és jelentős lemaradást jelent Lengyelországhoz képest. Öt alapelv lett alátámasztva, nevezetesen a receptív elméleti struktúrák alkalmazása, a külföldi és fejlett hazai tapasztalatok felhasználása, a kutatók, állami vezetők, szakosodott állami szervezetek szakembereinek, a szakértők erőfeszítéseinek egyesítése, az élelmiszer-komplexum szerkezetének modernizációja. Számos eszköz lett kidolgozva és megvitatva, melyek implementálása elősegíti a megcélzott potenciál hatékonyságának növelésére. Következtetésként az említett ukrajnai potenciál megtartásának fontossága és továbbfejlesztése lehetőségei kerültek kiemelésre.

Abstract. The sequence of research and the specifics of functioning of economic potential of agro-industrial complex of Ukraine are substantiated. The essence of the term "potential" and the concept of "economic potential" according to the views of scientists is presented. It is noted that domestic scientists also contributed to the development of economic potential, in particular, proposed the financial theory of social institutions. Its problems in nine components, including land, material, labor, infrastructure, export, machinery, equipment, crop, livestock, financial resources and managerial capacity have been substantially clarified. The significance of these problems and their causes have also been discovered. A classification of the hierarchy of this complex, including levels, components and resources, has been scientifically substantiated. The levels include the national, regional, branch, economic entity. The types of support are formed from the managerial, informational and organizational components. These components provide natural and climatic, land and territorial, labor, production, scientific, infrastructural, technical and technological, financial and export measures. The analysis of its functioning, particularly in such directions as land and budget support has been conducted. Based on a comparison of the main criteria of Ukraine and Poland a conclusion has been made about inefficient use of the domestic potential, rather insignificant budget support and essential lagging of Ukraine from Poland. Five principles were substantiated, namely the application of receptive theoretical constructions, the use of foreign and advanced domestic experience, the consolidation of efforts of scientists, state managers, specialists of profile public organizations, experts, reorientation of the structure of the food complex, the priority of financial resources. A number of tools have been developed and the feasibility of applying recommendations to improve the effectiveness of this potential has been argued. The conclusion concerning the importance of this potential in the economy of Ukraine and expediency of its further development is made.
Assessment of the economic potential of Ukraine's agribusiness sector
Ukrajna agráripari komplexumának gazdasági potenciáljának felmérése
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/1
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010507
Keywords: бюджетна підтримка; потенціал; проблеми; принципи функціонування; ресурси