A turizmus és az identitás kapcsolata a kárpátaljai magyarság körében - Nagy Orsolya; Gyuricza László; Нодь Оршоля; Дюриця Ласло (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
Napjainkban a határvidékek turizmusfejlesztésének, illetve a határon átnyúló kapcsolatoknak a vizsgálata rendkívül időszerű, különösen azon térségek esetében, ahol megszűnt a határőrizet. Kiemelten fontosak e vizsgálatok ott, ahol a határ túloldalán színtiszta magyar települések találhatók, vagy jelentős a magyar kisebbség aránya, hiszen a magyar nemzetiségi polgárok egyrészt a határon átnyúló kapcsolatok aktív alakítói lehetnek, a híd szerepét tölthetik be, másrészt potenciális turistaként szóba jöhetnek a magyarországi (különösen a határ menti) turizmusban, s nem utolsósorban a határon átnyúló kapcsolatok segíthetnek a magyar identitás megőrzésében.

Резюме. В наш час питання дослідження розвитку туризму у прикордонних зонах, а також транскордонних зв’язків є вкрай актуальним, особливо в тих регіонах, де охорона кордону по суті була зведена до мінімуму. Окремий характер носить подібне дослідження в тому разі, коли по обидва боки кордону розташовані населені пункти, в яких проживає угорське населення, або ж угорці складають переважну його частину, адже тим самим особи угорської національності з одного боку відіграють провідну роль у формуванні транскордонних зв’язків, а з другого — є потенційними туристами, користувачами туристичних послуг в Угорщині (особливо у прикордонних регіонах), тож подібні зв’язки відіграть далеко не останню роль у збереженні національної ідентичності подорожуючих.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: turizmus; határon átnyúló kapcsolatok; identitás; Kárpátalja