Використання GeoGebra при розв’язаннi шкiльних планiметричних задач. - Смолiна Алла (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Резюме. Чи спроможна сучасна школа пiдготувати дитину до життя в XXI столiттi? Чи готовi сучаснi учнi та педагоги «пропускати через себе» нову iнформацiю та використовувати сучаснi комп’ютернi i телекомунiкацiйнi технологiї для навчання? Готовнiсть до використання комп’ютерних технологiй у навчаннi та роботi стає необхiдною, i вона включає в собе рiзнi аспекти, якi охоплюють технiчнi, соцiальнi та культурнi компетенцiї. Iнформацiйнi технологiї стають ключовою частиною повсякденного життя нашого поколiння, приваблюючи своєю унiверсальнiстю та можливостями. Програма GeoGebra — одна iз найбiльш використовуваних у свiтi. Розв’язуємо задачу про трисекцiю кута [1] за допомогою застосунку GeoGebra. У нашому педагогiчному суспiльствi iснує об’єктивна потреба в удосконаленнi iнформацiйної компетентностi педагога. Iнформацiйнi технологiї стрiмко розвиваються, i вони стають необхiднiшим iнструментом в освiтi. Педагоги повиннi триматися в трендi й оволодiвати новими iнструментами та ресурсами для пiдтримки сучасного навчання. Зростає значення цифрової освiти, яка передбачає використання iнформацiйних технологiй у навчальному процесi. Педагоги мають бути iнформованими та вмiти ефективно впроваджувати цi технологiї в свою роботу. Завдяки розвитку Iнтернету зростає попит на онлайн-навчання та використання електронних ресурсiв. Педагоги повиннi володiти iнформацiйною компетентнiстю для побудови ефективних онлайн-урокiв та використання цифрових матерiалiв. У сучасному свiтi робоче середовище вимагає вмiти користуватися iнформацiйними технологiями. Педагоги повиннi готувати учнiв до майбутньої роботи, розвиваючи їх iнформацiйну компетентнiсть.
Keywords: GeoGebra; математика; планіметричні задачі