A különböző nyelvváltozatok használata és megítélése a Nagyberegi kistérség magyar lakosságának körében - Beregi Alexandra; Берегі Александра (Filológia tanszék, 2025)
A Kárpátalján élő magyarok sorsa sosem volt egyszerű. E közösség a 20. század politikai és társadalmi viharai közepette, a határok változásának következtében, majd az ukrán állam keretei között formálódott – sokszor kényszerpályán, de mindig az identitás, a nyelv és a kultúra megőrzéséért folytatott küzdelem jegyében. Az elmúlt években azonban különösen megnőtt a bizonytalanság: a koronavírus-járvány után az orosz–ukrán háború újabb törést jelentett, amely nemcsak a mindennapi életet, hanem a nyelvi gyakorlatokat is jelentősen befolyásolta. E változások fényében különösen fontos a helyi közösségek vizsgálata, hiszen a nyelvhasználat nem csupán kommunikációs eszköz, hanem identitásképző tényező is. A Nagyberegi kistérség- Kárpátalja egyik olyan térsége, ahol a magyar közösség évszázadok óta jelen van, és ahol ma is sokan használják az anyanyelvet a mindennapok során. Ugyanakkor a kétnyelvűség, az ukrán nyelv erősödő jelenléte, valamint az oktatási és közigazgatási változások egyaránt hatással vannak arra, hogy mikor, hol és milyen nyelven kommunikálnak a helyiek.
Використання та сприйняття різних мовних варіантів серед угорського населення Великоберезької громади
Keywords: nyelvváltozatok; Nagyberegi kistérség; kárpátaljai magyarok