Recenzió. Ukrajna nyelvi és etnikai sokszínűsége egy kötet tükrében Melnik Szvitlana – Csernicskó István: Етнічне та мовне розмаїття України: аналітичний огляд ситуації - Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія (PoliPrint Kft., 2011)
Viktor Juscsenko, a független Ukrajna harmadik elnöke (aki a 2004-es narancsos forradalom eredményeként megismételt elnökválasztás során nyerte el mandátumát, és 2005 és 2010 között töltötte be az elnöki posztot) a Deny című napilap 2010. október hatodikai számában Akié nyelv, azé a hatalom [Чия мова – того й влада] címmel publikált vezércikkében (lásd itt: http://www.day.kiev.ua/311638) azt állítja, hogy Ukrajna klasszikus monoetnikus állam, melynek csupán egyetlen államnyelve és hivatalos nyelve lehet, mégpedig az ukrán. Ehhez képest merőben más álláspontot képvisel az a szerzőpáros, mely Ukrajna etnikai és nyelvi sokszínűségéről szóló monográfiát jelentetett meg a közelmúltban. Melnik Szvitlana, a Kijevi Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetem oktatója és Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára közös ukrán nyelvű könyve bemutatja az ország nemzetiségi és nyelvi közösségeit, elemzi az ukrajnai kisebbségi és nyelvi jogi szabályozást, és kiemelt figyelmet fordít a kisebbségi közösségek anyanyelvi oktatására.
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2011_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/137286
Keywords: Ukrajna; nyelvi és etnikai sokszínűség; Melnik Szvitlana; Csernicskó István; monográfia