Нематеріальні активи в системі управління логістичними компаніями: облікові перспективи - Легенчук Сергій; Serhii Lehenchuk; Очередько Вікторія; Viktoria Ocheredko; Орлов Ігор; Orlov Igor; Стойка Наталія; Natalia Stoika; Sztojka Natália (Державний університет "Житомирська політехніка", 2020)
Резюме. Розкрито важливість впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у логістичних компаніях. Розглянуто найбільш поширені нематеріальні активи в різного типу логістичних компаніях залежно від ступеня інтегрованості їх діяльності з бізнесом замовника та кількості виконуваних логістичних функцій. Встановлено, що нематеріальні активи у вигляді інтелектуального капіталу – це знання та вміння персоналу, бази даних, програмне забезпечення, патенти, торгові марки тощо, є найбільш поширеними в постачальників логістичних послуг видами ресурсів, які не мають матеріальної форми. Встановлено необхідність здійснення досліджень і розробок або науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР) логістичними компаніями та їх вплив на конкурентні переваги фірми. Визначено основні тенденції, пов’язані з використанням нематеріальних активів, що вплинуть на розвиток логістики та ланцюгів поставок у найближчому майбутньому. Проаналізовано результат впровадження інновацій, що безпосередньо пов’язаний з ефективністю діяльності підприємства. Обґрунтовано роль нематеріальних ресурсів у формуванні конкурентних переваг логістичних систем. Визначено перспективи розвитку обліку в контексті використання нематеріальних активів логістичними компаніями.

The importance of introduction of information and communication technologies in logistics companies is revealed. The most common intangible assets in different types of logistics companies are considered, depending on the degree of integration of their activities with the customer’s business and the number of performed logistics functions. It is established that intangible assets in the form of intellectual capital are knowledge and skills of personnel, databases, software, patents, trademarks, etc., and are the most common types of resources that do not have a tangible form among logistics service providers. The need for research and development of R&D by logistics companies and their impact on the competitive advantages of the firm is established. The main trends related to the use of intangible assets that will affect the development of logistics and supply chains in the near future are identified. The result of innovation implementation, which is directly related to the efficiency of the enterprise, is analyzed. The role of intangible resources in the formation of competitive advantages of logistics systems is substantiated. The prospects for the development of accounting in the context of the use of intangible assets by logistics companies are identified.
Intangible assets in the management systems of logistics companies: accounting perspectives
Keywords: нематеріальні активи; НДДКР; конкурентні переваги; постачальники логістичних послуг; intangible assets; R&D costs; competitive advantages; suppliers of logistic services