A Vérke-csatorna vizének állapota néhány vizsgált paraméter alapján - Vince Tímea; Вінце Тімео (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-Valerij Padjak, 2013)
Kutatásunk célja volt megismerni a Vérke-csatorna kémiai vízminőségét, a vízminőség időbeli és térbeli változását, valamint feltárni a változások hátterében húzódó ok-okozati összefüggéseket. Munkánk során megállapítottuk, hogy vízfolyás szervesanyagokkal, ammóniummal és ortofoszfáttal terhelt. Ennek elsődleges forrása a Vérkébe engedett háztartási szennyvíz, melyet a vízfolyás nem képes kellőképpen hígítani az alacsony vízhozama és a szabályozott vízbeengedés miatt. Megállapítottuk, hogy a vízfolyás Beregszász előtti szakasza kevésbé terhelt szennyezőanyagokkal, mint a városban található mintavételi pontoké.

Abstract. Our research aim was to analyse the water quality of the Vérke channel, the temporal and spatial change of water quality and to open up the causal connections of changes. According to the results of the present research the water is contaminated with NH4+ and PO43-, and the chemical oxygen demand (COD) also increased. Their primary source is domestic sewage which is not diluted by water flow appropriately because of low water runoff and the regulated water admission. We established that the water flow is less burdened with pollutants before Beregszász, than that of the sampling points which can be found in the city.
Стан води каналу Верке за кількома досліджуваними параметрами
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/157029
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/ActaAcBereg2013_2.pdf
Keywords: Beregszász; Vérke-csatorna; vízminőség; szennyvíz