A kárpátaljai és lemberg megyei egészségturisztikai egységek honlapjának összehasonlító elemzése: eltérések, hasonlóságok, fejlődési lehetőségek - Kopasz Roland; Копос Роланд (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2022)
Szakdolgozatom témája a kárpátaljai és lemberg megyei egészségturisztikai egységek honlapjának összehasonlító elemzése: eltérések, hasonlóságok, fejlődési lehetőségek. A Nyugat-Ukrajnában elhelyezkedő Kárpátalja és Lemberg megyék jelentős természetes gyógyforrásokkal rendelkeznek, ezért szükség van a sikeres tevékenységek trendjeinek folyamatos tanulmányozására az üdülőhelyek gazdasági fejlődése érdekében. Fontos meghatározni a kárpátaljai és lembergi régió egészségturisztikai egységek hálózati fejlődésének főbb trendjeit, mivel napjaink turistái elsősorban online tájékozódnak a desztinációkról, s e cél elérése érdekében a következő feladatot kell elvégezni: elemezni a weboldalak állapotát, információval való ellátottságát, naprakészségét. A számos szanatórium és egészségügyi létesítmény megléte a vizsgált területen arra utal, hogy az idegenforgalom és az egészségügy a regionális fejlődés fontos eszköze. Ma az üdülést és az idegenforgalmat a nemzetgazdaság fontos ágazatának tekintik, amely a kárpátaljai és a lembergi régió társadalmi-gazdasági politikájának szerves része. Kárpátalja és Lemberg megye online felületeken történő turisztikai létesítmények, mint például az egészségturisztikai egységek reklámozása az elmúlt néhány évben kezdett nagy léptékben fejlődésnek indulni. A hasonló létesítmények weboldalainak elemzését, illetve a két megye fejlettségi szintjének összehasonlítását e téren még nem végezték el, ezért a kutatási témámat időszerűnek és hasznosnak vélem. A tanulmány célja pedig nem más, mint a kárpátaljai és lemberg megye egészségturisztikai létesítmények weboldalainak összehasonlító turisztikai elemzése, melynek során azt vizsgálom, hogy a létesítmények honlapjai mennyire átláthatóak, praktikusak, milyen információval látják el a gyógyulni vágyó embereket, miben térnek el, vagy hasonlítanak egymásra. Mivel a munkámban a rekreációs létesítmények központi szerepben vannak, ezért az első fejezetben először kifejtem az egészségturizmus és az ehhez tartozó létesítmények fogalmát, illetve annak csoportjait és típusait. A második fejezetben az egészségturizmus marketingjéről lesz szó, illetve az online marketingről, ahol a marketing és a turizmus összeköttetése van középpontban. A harmadik fejezetben Ukrajna általános egészségturisztikai jellemzése mellett, a fő hangsúlyt a Kárpátalja és Lemberg megyék egészségturisztikai létesítményeinek bemutatására fogom helyezni. A kutatás módszereit és a kutatási eredmények elemzését a negyedik és ötödik fejezetben mutatom be. Itt szó lesz a kiválasztott módszertanról, a 37 kárpátaljai és 49 lemberg megyei egészségturisztikai egységek honlapjainak vizsgálatáról, az eredmények összesítéséről.
Порівняльний аналіз веб-сайтів оздоровчих туристичних комплексів Закарпатської та Львівської областей: відмінні та спільні риси, можливості розвитку
Keywords: Kárpátalja; Lemberg megye; egészségturizmus; turizmus; Львівська область; оздоровчий туризм; Закарпатська область; туризм