Az oktatás helyzete és intézményei 1944 és 1991 között - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Ahogyan az ország minden más iskolájában, úgy Beregszász városában is 1944. április 1-jével befejezték a tanévet, és mivel kelet felől a front gyorsan közeledett, április 8-án a bizonyítványokat is kiosztották. Egyes kutatók szerint a várost a magyar 24. gyaloghadosztály 1944. október 28-ig tartotta, míg mások október 26-át jelölik meg a szovjet csapatok bevonulási napjának. A város lakosságának kollektív emlékezete szerint a szovjet csapatok október 26-án kora délután a szőlőhegy felől kezdték lőni a települést, ám mivel vissza senki sem lőtt, estére elcsendesedett a környék. Másnap Munkács felé menetelő szovjet csapatokat láttak, valamint a Bocskai utcán sorakozó hadifogoly honvédeket, akiket szintén Munkács felé hajtottak gyalogmenetben a szovjet lovas katonák. Az utcákon úgyszintén szovjet katonák járőröztek, de ekkor még nem történt más változás. Október 29-én – vasárnap – a lakosság templomba ment, s nem is gondolta, milyen gyökeres változás indult el a város életében. A radikális változások előtt Beregszászban hat elemi iskola működött: az I. számú állami elemi leányiskola, a II. számú állami elemi fiúiskola, egy római katolikus elemi iskola, egy római katolikus zárda elemi leányiskolája, egy görögkatolikus elemi iskola, végül egy zsidó elemi iskola. Az elemi iskolákon kívül volt még a városban egy polgári fiú- és leányiskola, egy 1895-ben megnyílt állami főgimnázium és egy 1942-ben alapított városi kereskedelmi iskola (utóbbi az 1925-ben alapított beregszászi Kereskedelmi Egyesület által fenntartott kétéves kereskedelmi iskolából nőtt ki).
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; oktatás; egyházi iskola; szakiskola