A genetika online oktatásának sajátosságai - Nagy Béla; Надь Бейла; Nagy Bela (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A biológia tantárgyon belül a genetika oktatása különös figyelmet érdemel. Az öröklődés törvényszerűségeinek megértése, a folyamatok közötti összefüggések felismerése, az elméleti tudás alkalmazása a gyakorlatban sokszor okoz gondot a diákoknak. Ezek a nehézségek felerősödhetnek online oktatás során, hiszen a tananyagok elsajátítása bizonyos önállóságot igényel a tanulók részéről. Ezért fontos olyan módszereknek az alkalmazása, melyek kihasználják ennek a képzésformának az előnyeit: mindenki a saját tempójában tanulhat, a tananyag folyamatosan megújítható, fejleszthető, a számonkérés digitális formában gyorsabb, egyszerűbb. A genetikaoktatásban sok olyan módszer van, mely kiválóan alkalmazható online oktatás során: különböző tulajdonságok öröklődésének összegyűjtése, megismerése, keresztezési sémák elemzése, genetikafeladatok szerkesztése, megoldása, tesztfeladatok. Ezek segítik a tananyag könnyebb megértését, és érdekessé teszik az oktatás folyamatát.

Abstract. In biology, education in genetics is important. Understanding the laws of inheritance, recognising the connections between the processes, and applying theoretical knowledge often pose difficulties for students. These difficulties are present in online education, since mastery of the material requires some individual work on the students’ part. Because of this, it is important to apply methods that take advantage of this form of education: namely, everyone can study at their own pace, the material can be renewed and improved continuously, and testing students in a digital format is faster and easier. There are many methods in genetics education that can be applied to online education as well: collecting the inheritance of different characteristics, becoming familiar with them, analysing crossing schemes, constructing tasks in genetics and solving them, performing test tasks. These methods help students understand the material more easily and make the process of education more interesting.
The peculiarities of the online education of genetics
Keywords: genetika; online oktatás; tanulás