A Nyilaskeresztes Párt tevékenysége Ung, Bereg és Ugocsa vármegyékben 1938 és 1944 között - Maruszics Erik; Марусич Ерік (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2022)
Az elmúlt években számos munka született, amelyek Kárpátalja 1938 és 1944 közötti történetének egy ismeretlen fejezetét dolgozták fel. Mindazonáltal akadnak még olyan témák, amelyek az eddigiek során kevesebb hangsúlyt kaptak. Ilyen többek között Kárpátalja politika története a revíziót követően. Az első bécsi döntés nem csupán területi revíziót jelentett, de a re-integráció során a csehszlovák politikai kereteket felváltotta a magyar. A politikai revízió következtében pedig új mozgalmak és politikai pártok jelentek meg a visszatért országrészekben. A bécsi döntést követően megjelenő szélsőjobboldali pártok új jelenségként hatottak a helyi magyarságkörében, ugyanis a csehszlovák időszakban nem működött Kárpátalján olyan szélsőjobboldali mozgalom, amelynek célcsoportja a magyar kisebbség lett volna. Kárpátalja esetében viszonylag széleskörű levéltári forrás áll rendelkezésünkre, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy lokális színtéren vizsgáljuk meg a szélsőjobboldali pártok megjelenését és tevékenységét. Jelen kutatáskeretein belül a Nyilaskeresztes Párt 1938 és 1944 közötti Ung, Bereg és Ugocsa vármegyékben kifejtett tevékenységét vizsgáltuk meg a rendelkezésünkre álló források segítségével.
Діяльність Партії "Стрілохрест" в комітатах Унг, Берег і Угоча між 1938 та 1944 роками
Keywords: Bereg megye; Ung megye; szélsőjobboldal; nyilasok; Nyilaskeresztes Párt