Порівняльний аналіз доходів сільського населення країн ЄС та України - Пасічник Юрій; Pászicsnik J.; Pasichnyk Yuriy; Гордієнко Людмила; Gordijenkó L.; Gordienko L. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. У дослідженні викладено прагматику формування доходів сільського населення в окремих країнах ЄС та в Україні. Предметом є обсяги доходів у вибраних країнах ЄС у порівнянні із Україною. Метою роботи є виконання комплексного аналізу доходів мешканців сільських місцевостей у країнах ЄС та в Україні, а також виявлення відмінностей у рівнях цих доходів та формування ефективного механізму щодо України. Основним методом, який використано у досліджені вибрано системний, який дає змогу отримання обгрунтованих результатів. Зіставлення у євро середньорічного доходу сільського населення у країнах ЄС та в Україні протягом 2017-2022 рр. дало змогу дійти висновку про суттєве відставання України. Основною причиною такого відставання є незначний рівень економічного розвитку в Україні від країн ЄС. Також виявлено перманентне зниження цього доходу в Україні протягом аналізованого періоду. За період 2017-2022 рр. зіставлено рівні інфляції у країнах ЄС та в Україні, де виявлено її перевищення щодо України у декілька разів. Така ситуація із інфляцією суттєво впливає на рівень реальних доходів сільського населення в Україні. Науковою новизною дослідження є розробка механізму підвищення доходів сільського населення, який включає такі складові: нормативно-правова база, господарюючі структури, ресурси, інфраструктура, врахування чинників впливу, використання сприйнятливого зарубіжного досвіду. Згідно експертного опитування серед 10 територіальних громад 5 областей дали змогу виявити домінанти формування цих доходів із відповідним градуюванням. Респонденти вважали що найбільш вагомою домінантою є бізнес-середовище. Визначено, що результати дослідження будуть корисними при впровадженні на рівні сільських територіальних громад, що сприятиме підвищенню рівня доходів населення. Зроблено висновок, що визначальною умовою збільшення цих доходів має бути економічний розвиток сільських територій, для чого необхідно активізувати співробітництво керівництва сільських територіальних громад із місцевим бізнесом та залучати відповідних фахівців, зокрема із профільних аналітичних агенцій, наукових установ та закладів вищої освіти.

A tanulmány felvázolja a vidéki lakosság jövedelmének alakulásának pragmatikáját egyes EU-országokban és Ukrajnában. A cikk tárgya az egyes EU-országokban lévő jövedelmek összehasonlítása az ukrajnaival. A kutatás célja, hogy átfogó elemzést végezzen az EU-országok és Ukrajna vidéki lakosainak jövedelméről, valamint azonosítsa e jövedelmek szintkülönbségeit és hatékony mechanizmust alakítson ki Ukrajna számára. A vizsgálat során alkalmazott fő módszer a szisztematikus módszer volt, amely lehetővé teszi ésszerű eredmények elérését. Az EU-országok és Ukrajna vidéki lakosságának 2017-2022 közötti átlagos éves jövedelmének euróban kifejezett összehasonlítása arra enged következtetni, hogy Ukrajna jelentős lemaradásban van. Ennek az elmaradásnak a fő oka az, hogy Ukrajna gazdasági fejlettsége az EU országaihoz képest komoly lemaradásban van. Ukrajnában a vizsgált időszakban ennek a bevételnek a tartós csökkenése volt jellemző. A 2017-2022. közötti időszakra vonatkozóan az EU-országok és Ukrajna inflációs szintjét hasonlítottuk össze, ahol azt láttuk, hogy többszöröse Ukrajnában. Ez az inflációs helyzet jelentősen befolyásolja az ukrajnai vidéki lakosság reáljövedelmének szintjét. A tanulmány tudományos újdonsága a vidéki lakosság jövedelmét növelő mechanizmus kidolgozása, amely a következő összetevőket tartalmazza: szabályozási keretek, gazdálkodási struktúrák, erőforrások, infrastruktúra, befolyásoló tényezők figyelembevételét, használható külföldi tapasztalatok implementálása. 5 megye 10 kistérségében végzett szakértői felmérése által sikerült megfelelő besorolással azonosítani az ezeknek a bevételeknek a domináns forrásait. A válaszadók úgy vélték, hogy az üzleti környezet a legjelentősebb tényező. Megállapítást nyert, hogy a vizsgálat eredményei hasznosak lesznek a vidéki területi közösségek szintjén történő megvalósításkor, ami hozzájárul a lakosság jövedelmi szintjének emeléséhez. Arra a következtetésre jutottunk, hogy e bevételek növelésének meghatározó feltétele a vidéki térségek gazdasági fejlesztésének, amelyhez szükséges a vidéki területi közösségek vezetőségének a helyi vállalkozásokkal való együttműködésének aktiválása, a megfelelő szakemberek bevonása, különösen szakosodott elemző ügynökségektől, tudományos és felsőoktatási intézményektől.

Abstract. The study outlines the pragmatics of the formation of rural population incomes in certain EU countries and in Ukraine. The subject is the volume of income in selected EU countries in comparison with Ukraine. The purpose of the work is to perform a comprehensive analysis of the incomes of residents of rural areas in the EU countries and in Ukraine, as well as to identify differences in the levels of these incomes and to form an effective mechanism for Ukraine. The main method used in the study was the systematic one, which allows obtaining reasonable results. A comparison of the average annual income of the rural population in EU countries and Ukraine during 2017-2022 in euros made it possible to conclude that Ukraine is significantly lagging behind. The main reason for this lag is the insignificant level of economic development in Ukraine compared to EU countries. A permanent decrease of this income in Ukraine during the analyzed period was also revealed. For the period 2017- 2022, the levels of inflation in the EU countries and in Ukraine were compared, where it was found to be several times higher than in Ukraine. This situation with inflation significantly affects the level of real incomes of the rural population in Ukraine. The scientific novelty of the study is the development of a mechanism for increasing the incomes of the rural population, which includes the following components: regulatory framework, management structures, resources, infrastructure, taking into account influencing factors, using receptive foreign experience. According to an expert survey among 10 territorial communities of 5 oblasts, it was possible to identify the dominant sources of these incomes with the appropriate grading. The respondents believed that the business environment is the most important factor. It was determined that the results of the study will be useful when implemented at the level of rural territorial communities, which will contribute to increasing the level of income of the population. It was concluded that the determining condition for increasing these incomes should be the economic development of rural areas, for which it is necessary to activate the cooperation of the leadership of rural territorial communities with local businesses and to attract relevant specialists. in particular, from specialized analytical agencies, scientific institutions and institutions of higher education.
Comparative Analysis of Rural Population Income in EU Countries and Ukraine
Az EU-országok és Ukrajna vidéki lakossága jövedelmének összehasonlító elemzése
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: бідність; домінанти; інфляція; механізм доходів; рівень доходів