A számviteli rendszer az elmúlt 50 év tükrében - Budai Eleonóra; Елеонора Будаі (ФОП Сабов А. М., 2019)
A gazdaság szereplője – legyen profitorientált, vagy non-profit orientált, végezze tevékenységét a világon bárhol – számára megkerülhetetlen a számviteli tevékenység. Ez a számviteli tevékenység elméleti alapokra, gyakorlati módszertanra, külső és belső szabályokra épül. A gazdasági események rögzítését biztosító tevékenység sokrétűségét felismerve indokolt a rendszer szintű megközelítés alkalmazása. A rendszer alkotó elemeinek beazonosítása és a rendszer elemei valamint annak környezete közötti határvonal meghúzásával a rendszer modellje felvázolható. Az is egyértelműen belátható, hogy a számvitelt – mint vállalati funkciót – nem lehet izoláltan vizsgálni, hiszen a gazdaság szereplői egy adott gazdasági környezetben végzik a tevékenységüket. A számviteli rendszer modelljének felvázolása lehetővé teszi az adott rendszert a környezetéből érő hatások és az azt okozó hatótényezők beazonosítását, illetve a rendszerben bekövetkező változások meghatározását. 2007-ben a vizsgálat alapját képező „komplex számviteli rendszer modell” felállításra került. Ez képezte az alapját és adta a keretét egy azóta is tartó kutatási folyamat elindításának.
Система бухгалтерського обліку у світлі минулих 50-ти років
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: számvitel; Magyarország