Explicit és implicit attitűdök a Covid-19 betegséggel kapcsolatban - Kondé Zoltán; Kovács Judit (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A Covid – 19-tapasztalatok egyik meglepő újdonsága a járvánnyal kapcsolatos vélekedések és a védekezéssel járó cselekvő hozzáállás ambivalenciája. Elképzelésünk szerint az oltásokkal szembeni ellenállás megértéséhez közelebb vihet, ha a nyilvánosan képviselt (explicit) nézetek mellett megvizsgáljuk a rejtett, a nyilvánosan képviselt nézeteknek akár ellentmondó implicit beállítódásokat is. Kutatásunkban a Covid – 19-betegséggel kapcsolatos explicit és implicit attitűdöket vizsgáltuk és ezek összefüggését az oltási hajlandósággal. Explicit szinten a Covid-fertőzésről alkotott vélekedéseket és a sebezhetetlenség illúziójának megjelenését vizsgáltuk. Az implicit attitűdök szintjén a Covid-betegséghez társított értékvélekedések (jó-rossz) polarizáltságának mértékét illetve reprezentációjának énvonatkozását ragadtuk meg. Ez utóbbi a betegség mint veszély érzelmi távolítását jelenti, így a személy saját magára vetített veszély-, illetve fenyegetettség érzetének öntudatlan kicsinyítésére utal. A prezentációban vizsgálatunk előzetes eredményeit és értelmezéseit ismertetjük.

Abstract. One of the surprising novelties of the Covid – 19 experience is the ambivalence of opinions about the epidemic and the behavioral attitude towards protection. We suppose that, in addition to publicly represented (explicit) views, the examination of hidden implicit attitudes that may contradict publicly represented views can bring us closer to understanding the resistance to vaccination. In our research, we examined explicit and implicit attitudes towards Covid – 19 and their relation to vaccination willingness. On explicit level, opinions on Covid infection and the appearance of the illusion of invulnerability were surveyed. On the level of implicit attitudes, the selfrelevance (me and not me) and degree of polarization (good and bad) of evaluative opinions on Covid were examined. The former refers to the person’s emotional distinction of illness as a danger from the selfrepresentation and implies an unconscious reduction of the sense of danger or threat to himself. On the basis of the available data, preliminary results and interpretations will be presented.
Explicit and implicit attitudes towards Covid-19
Keywords: Covid; explicit és implicit attitűdök; sebezhetetlenségi illúzió