Népi játékok a változás tükrében Kisdoboronyban és Tiszaágteleken - Úr Georgina; Ур Георгіна (Filológia tanszék, 2021)
Szakdolgozatomban a népi játékokkal és azok változásaival foglalkoztam Kisdobronyban és Tiszaágteleken. Munkámat a szakirodalmi információk feltárásával, vagyis a kutatással kezdtem. Dolgozatomat három fejezetre osztottam. Az első fejezetben a gyermekjátékok kutatásával, a játék fogalmával és annak csoportosítási nehézségeivel foglalkoztam a vizsgált szakirodalmak segítségével. Munkám elvégzéséhez a mélyinterjúzás módszerét választottam a kutatott települések idősei között. Összesen tizenöt interjúalanyom volt: hat kisdobronyi és kilenc tiszaágteleki. Az interjúk közül három férfi, a többi pedig nő. Adatközlőim átlagéletkora hetven egy év. Ezt követően munkám második részében a mélyinterjúk elemzésénél a szakirodalomi gyűjtések játékait is alapul vettem. Munkám harmadik fejezetében egy kérdőíves felmérést végeztem a kutatott települések lakói között, mindössze hetven kérdőív segítségével. Az elemzés során a kitöltők életkorát három korcsoportra osztottam: 14-29, 30-49 és 50+ év közöttiek. A kérdőív olyan zárt és nyitott kérdéseket tartalmazott, amelyet gyűjtésem során mindegyik adatközlőm elmondott. Tehát a kérdések összeállításánál arra törekedtem, hogy a legismertebb játékok és mondókák szerepeljenek benne. A kérdőív végen egy nyitott kérdés keretében egyéni véleménykutatást is végeztem a népi játékokra és azok hatására a gyermekekre nézve. Munkám elején a következő hipotéziseket állítottam fel: - Adatközlőim ismerik a településeik népi játékait - Bizonyos népi játékoknak egy településen belül is változatai vannak. - Adatközlőim ismerik a népi játékokat és azok változatait - A kutatott települések lakói ismerik és játszották is a népi játékokat - Az iskolában is alkalmazzák/ alkalmazták a népi játékokat - Adatközlőim pozitív véleménnyel vannak a népi játékokról Munkám során a hipotézisek bebizonyosodtak, mivel a mélyinterjúk során bizonyossá vált, hogy adatközlőim ismerik a településeik játékait és azok változásait. A településeken belül az idősek körében egy mondókának több változata is ismert. Negyedik hipotézisem a települések fiataljaira vonatkozott. Feltételezésem itt is beigazolódott, mivel a kérdőívek kitöltői ismernek népi játékokat, és nemcsak ismerik, de játsszák és játszották is. Ötödik feltételezésem az iskolára irányult, miszerint ott is alkalmazzák/alkalmazták a játékokat. Hipotézisem ezen része is beigazolódott a kérdőívek elemzését követően. Arányában véve a válaszadók többsége játszotta/ játssza a népi játékokat az iskolában. A kérdőív további részében utolsó hipotézisem is beigazolódtak, miszerint adatközlőim pozitív véleménnyel vannak a népi játékok felé, fejlesztő hatással van a gyermekekre, szórakozást és kikapcsolódást biztosít, valamint segít a társas kapcsolatok kialakításában. Munkám további részében azt követően, hogy bizonyosságot nyert a népi játékok ismerete a kutatott településen és a kérdőívet kitöltők körében. Készítettem egy interjút a települések óvodájának óvodapedagógusával, ahol a népi játékok alkalmazását vizsgáltam. Az elkészített interjút követően bizonyossá vált, hogy az óvodai nevelésben is nagy hangsúlyt fektetnek a népi játékok tanítására.
Вивчення народних ігор у світлі змін у селах Мала Добронь та Тісаагтелек Ужгордського району
Keywords: népi játékok; Kisdobrony; Tiszaágtelek