Csernicskó István, Hires-László Kornélia, Karmacsi Zoltán, Márku Anita, Máté Réka, Tóth-Orosz Enikő (2021): A magyarok és a magyar nyelv Kárpátalján (Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont, Termini Egyesület, Törökbálint, p. 160) - Молнар Д. Стефан; Molnár D. István; Stefan Molnar D. (HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete, 2022)
A Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont pontosan két évtizede, 2001-ben alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia határon túli magyar nyelvészeti kutatóhelyhálózat ukrajnai intézeteként, a jelenlegi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán. A kutatóközpont tagja a Termini Kutatóhálózatnak, mely egyesíti a határon túli kutatóműhelyeket, szorosan együttműködik több magyarországi és a határon túli magyar régióban működő kutatóhellyel. A kutatóintézet legfontosabb kutatási témái közé tartozik Ukrajna nyelvpolitikájának elemzése, Kárpátalja nyelvi tájképe, illetve a többnyelvűség vizsgálata a régióban. Fennállása óta segíti a kárpátaljai magyarságot és az anyaországot a Kárpátaljára vonatkozó nyelvi kérdések, problémák feltárásában és megértésében. Az intézményben zajló kutatások eredményei számos kötetben láttak napvilágot. A kutatóközpont munkatársai által legújabban kiadott, A magyarok és a magyar nyelv Kárpátalján című könyve egy több éves, széleskörű kutatómunka eredményeinek lényegi részét bemutató és összegző mű, amely hiánypótló jelleggel bír mind a kárpátaljai magyarok nyelvi jellegzetességeinek bemutatásában, mind az itt élő magyarokat érintő nyelvi jogok, nyelvpolitikák, érdekképviseletek és oktatás kérdéseit illetően.
Szerkesztőbizottság: https://tet.rkk.hu/index.php/TeT/about/editorialTeam Tartalomjegyzék: https://tet.rkk.hu/index.php/TeT/issue/view/453
Keywords: Kárpátalja; magyar nyelv; A magyarok és a magyar nyelv Kárpátalján; nyelvi jogok