Kárpátalján termesztett növényi magvak mikroelem tartalma - Bacsi Boglárka-Katalin; Бочі Богларко-Котолін (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
Az emberi szervezet a többi élőlényhez hasonlóan kémiai elemekből épül fel. A életben maradáshoz és különböző biokémiai folyamatok végbemeneteléhez elengedhetetlen azok pótlása. Megkülönböztetünk makro- és mikroelemeket, melyek lehetnek nem esszenciálisak és esszenciálisak. Munkánk során utóbbira helyeztük a hangsúlyt. Az ember is a tápláléklánc része, ugyanis növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt, legalábbis kellene. Az esszenciális mikroelemeket is így pótolja, ezért fontos a különböző makvak esszenciális mikroelem tartalmának vizsgálata. Többek között különböző gabonafélék szolgálnak táplálékul háziállataink számára is, melyeket elfogyaszthatunk, nem mellesleg a boltok polcain is ott vannak azok feldolgozott formái (pl.: buzadara, zabpehely, liszt, hajdina, kukoricadara, napraforgómag stb). Munkánk során feladatunknak tűztük ki a Kárpátalján termesztett növényi magvak esszenciális mikroelem tartalmának vizsgálatát. A munka során olyan szakirodalmak után kutattunk, melyek különböző magvak esszenciális mikroelem tartalmát írják le. Ilyen forrásban nem bővelkedünk, de akadt a számunkra megfelelő is. Így először ezek feldolgozására került sor, valamint a minták begyűjtésére. Továbbá a munkában említésre kerültek az adott esszenciális mikroelem hatásai a különböző növények számára, valamint hiányuk, esetleg túltengésük milyen jeleket mutathat. A munka célja – növényi magvak réz, cink, mangán, kobalt, króm, kadmium, ólom és vas tartalmának vizsgálata, valamint az eredmények összehasonlítása a különböző szakirodalomban talált mérési eredményekkel. A különbséget vagy hasonlóságot diagram formájában ismertetnénk. Ez által az is meghatározásra kerülhet, hogy megfelelő-e az adott minták mikroelemtartalma.
Вміст мікроелементів у насінні рослин, вирощених на Закарпатті
Keywords: növényi magvak; esszenciális mikroelemek; toxikus fémek; atomabszorpció