Kárpátalja minősített falusi vendégházainak összesített turisztikai elemzése - Tóth Emilia; Товт Емілія (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
A falusi turizmus kialakulása és elterjedése Kárpátalján immár egy igazi hagyományőrző kultúrává alakult át. A turizmus az itt élő, s munkálkodó emberek több százának biztosít jövedelmet vagy többségben jövedelemkiegészítést. A térségben, napjainkban már kialakultak azok a feltételek, mind szakmai téren, mind a vendégházak felszereltségével kapcsolatban, amelyek biztosítják és elősegítik a falusi turizmus gyors, intenzív és nem utolsó sorban szakszerű fejlődését. Ezzel együtt lehetőséget nyújtva a vendégfogadók által kínált szolgáltatások bővítésére, s azok folyamatos fejlesztésére és szinten tartására. Szakdolgozatom témája „Kárpátalja minősített falusi vendégházainak összesített turisztikai elemzése”, mely téma aktualitása a falusi turizmusban meglévő lehetőségek kínálatában bontakozik ki. A kutatás célja, hogy egy átfogó képet adjunk a Kárpátalja területén található vendégházak felszereltségéről, kapacitásáról és szolgáltatásairól. Ezen felül, a vendégházak szakosításának lehetőségét szeretnénk bemutatni. Az adott téma kidolgozásával még 2020-ban kezdtünk el foglalkozni, amikor is a Nagyszőlősi járás falusi turizmusával és minősített vendégházainak elemzését vizsgáltuk. A 2021/22-es tanévben a dolgozat bővítésének egy következő szakaszához érkeztünk, ekkor a Huszti és Técsői járások turizmusával és vendégházaival ismerkedtünk. E mellett a korábbi években összegyűjtött adatok, a Beregszászi járásról is feldolgozásra kerültek, a kívánt egységes eredmény eléréseképpen. A szakdolgozat első részében a falusi turizmus fogalmával, kialakulásának történelmi hátterével foglalkozunk, több európai ország viszonylatában, köztük olyanok, mint Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Finnország. Az ismertetett országok kiválasztása földrajzi fekvésükből adódó (Észak-, Dél-, Kelet-, Nyugat- és Közép-Európa). A második részben közelebbről megvizsgáljuk Ukrajna turizmusának főbb jellemvonásait, s nem utolsósorban a falusi turizmus terminológiáját az országon belül. Ezt követően a harmadik fejezetben Kárpátalja turizmusát vizsgáljuk meg, azon belül is a falusi turizmusának értelmezését az adott régióban, az erre vonatkozó szakirodalom alapján. A munkám negyedik fejezetét a kutatás módszertana teszi ki. Itt a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (a továbbiakban KMTT) által létrehozott minősítő rendszert, illetve a minősítő adatlapot ismertetjük, ugyanis ez adja a kutatás alapját. A kutatás eredményeinek bemutatásával, vagyis a vendégházak elemzésével az ötödik fejezetben foglalkozunk. Az elemzés alapját, amint már említettem, a KMTT minősítő adatlapjai szolgáltatták, melyek tartalmát egy speciális programban rögzítettünk és dolgoztunk fel a statikus eredmények elérése érdekében. A munkám az ötödik fejezetben szintén kitér a szálláshelyek jelen helyzetben való működésére (ez alatt a koronavírus járvány, illetve az orosz-ukrán háború értendő). Ennek felmérésére szintén egy adatlapot hoztunk létre.
Загальний туристичний аналіз сертифікованих приватних садиб Закарпатської області
Keywords: Kárpátalja; falusi vendégházak; turizmus; Закарпаття; сертифіковані приватні садиби; туризм