Vállalati innováció, mint versenyképességi faktor, mérésének módszertani összehasonlítása Magyarországon és Ukrajnában - Pataki Gábor; Потокі Габор; Gabor Pataki; Balogh Péter (II. RFKMF, 2024)
A vállalatok hatékonysága, termelékenysége, megújulási képessége jelenti egy adott nemzetgazdaság, vagy országcsoportok gazdasági erejének egyfajta bázisát, stratégiai fejlődésének erőforrását. Ezért igen jelentős irodalmi, tudományos, empirikus kutatási háttér van a vállalati hatékonyság helyzetértékelésének és javításának vonatkozásában. Az alábbi tézis célja, hogy a vállalati hatékonyság egyik kulcsfontosságú, napjaikban divatos fogalmát, az innovációt vizsgálja meg olyan formában, hogy érthető és átlátható legyen milyen módszerekkel tudjuk mérni. A mérési irányok vonatkozásában beszélhetünk belső vállalati, vagy a vállalatok összességét nézve nemzetgazdasági szintű innovációs szintről. Az előadás, s kapcsolódó tudományos cikknek nem célja a belső innováció mérésének bemutatása, hanem csak az országos innováció vállalati statisztikáinak mérési módszerei teszi a hangsúlyt. Ezen a területen is több tudományos cikk jelent meg magyar és nemzetközi vonatkozásban [9], [4], [1], [3], [5], valamint az ukrán szakirodalomban és törvényi szabályozásban is [12], [13], [14], [11], [6].
Методологічне порівняння вимірювання корпоративних інновацій як фактора конкурентоспроможності в Угорщині та Україні
Methodological comparison of the measurement of corporate innovation as a competitiveness factor in Hungary and Ukraine
Keywords: vállalati innováció; versenyképességi faktor; Magyarország; Ukrajna