Kik a lemorzsolódó hallgatók? - Pusztai Gabriella; Fényes Hajnalka; Фейнєш Гайналка; Szigeti Fruzsina; Pallay Katalin; Поллоі Каталін (Debreceni Egyetemi Kiadó, 2019)
A relatíve nagyarányú s az emberi és anyagi tőke össztársadalmi, egyéni, intézményiveszteségét jelentő hallgatói lemorzsolódás jelenségének értelmezése lehetetlen a lemorzsolódott hallgatók vizsgálata nélkül. Jelen tanulmányban a 605 lemorzsolódott hallgató adatait tartalmazó DEPART 2018 adatbázis elemzése során elsősorban a felsőoktatási lemorzsolódási szcenáriók azonosítására törekedtünk, felhívva a figyelmet arra, hogy a lemorzsolódás összetett jelenség. A hallgatók saját lemorzsolódásuk értelmezése és értékelése tárgyában adott válaszaira támaszkodva előbb négy hallgatói klasztert alkottunk, majd összehasonlítottuk a csoportokat társadalmi-kulturális hátterük és a felsőoktatás lemorzsolódással kapcsolatos döntéseik és értékelésük mentén. A tanulmány legfontosabb eredménye, hogy a nemzetközi lemorzsolódástípusokon túl új csoportot is azonosít, valamint plasztikus képet nyújt a csoportok közötti sokszínű különbségekről, túllépve ezáltal a lemorzsolódott hallgató túláltalánosított képén.
Keywords: felsőoktatás; lemorzsolódás; hallgatók