Концептуальні засади та напрями інноваційного розвитку цифровізації в системі трансформації економіки регіонів України - Грінько Алла; Grinykó A.; Grinko А.; Гринько Павло; Grinykó P.; Hrynko Р.; Даудова Галина; Daudova G. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Попри повномасштабну агресію, регіональна цифровізація залишається одним із ключових напрямів управління діяльністю регіонів. Особливо в умовах військових викликів, цифрова модернізація регіонів відіграє вирішальну роль у забезпеченні доступу до якісних послуг у сферах медицини, освіти, соціального захисту, адміністрування та інших важливих сервісів. Це сприяє покращенню стільникового зв’язку, розширенню доступу до інтернету, посиленню кібербезпеки та стабільному функціонуванню критичної інфраструктури. У статті розглядаються концептуальні засади та основні напрями розвитку цифровізації як ключового чинника трансформації економіки регіонів. Визначено роль цифрових технологій у модернізації господарських процесів, підвищенні продуктивності та забезпеченні інноваційного розвитку територій. Проаналізовано динаміку фінансування заходів щодо формування електронних інформаційних ресурсів засобами бюджету Харківської міської територіальної громади протягом 2013-2023 років, що дозволяє визначити стратегії розвитку цифровізації Харківського регіону, спрямованих на підвищення його конкурентоспроможності у глобальній економіці та оцінити ефективність в умовах змін економічного розвитку. Особливу увагу приділено формуванню найбільш повної методики аналізу розвитку регіонів за допомогою такого інструменту, як індекс цифрової трансформації регіонів України. Розкрито його значення та структуру. Цей інструмент, розроблений Міністерством цифрової трансформації України, охоплює всі 24 регіони країни та дозволяє аналізувати рівень упровадження цифрових послуг, ефективність дій органів місцевої влади, а також цифрову грамотність населення. Індекс не лише відображає здатність регіонів впроваджувати сучасні технології, а й надає змогу відстежувати досягнення в процесах цифровізації та розвитку інформаційного суспільства. Зроблено акцент на необхідності розбудови цифрової інфраструктури, розвитку людського капіталу та залучення інвестицій у сферу інформаційно-комунікаційних технологій. У статті наводяться приклади успішних ініціатив та рекомендації щодо ефективного впровадження цифрових інструментів у регіональних економіках.

A teljes körű agresszió ellenére a regionális digitalizáció továbbra is a regionális menedzsment egyik kulcsterülete. A régiók digitális korszerűsítése különösen a katonai kihívásokkal összefüggésben döntő szerepet játszik a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításában az orvostudomány, az oktatás, a szociális védelem, a közigazgatás és más fontos szolgáltatások területén. Ez hozzájárul a mobilkommunikáció javításához, az internet-hozzáférés bővítéséhez, a kiberbiztonság erősítéséhez és a kritikus infrastruktúra stabil működéséhez. A cikk a digitalizáció, mint a regionális gazdaság átalakulásának kulcstényezőjének koncepcionális alapjait és fejlesztési irányait vizsgálja. Meghatározták a digitális technológiák szerepét a gazdasági folyamatok korszerűsítésében, a termelékenység növelésében és a területek innovatív fejlődésének biztosításában. Elemeztük a Harkov városi kistérség költségvetéséből az elektronikus információforrások kialakítására irányuló finanszírozási intézkedések dinamikáját 2013-2023 között, amely lehetővé teszi számunkra, hogy meghatározzuk a Harkovi régió digitalizációjának fejlesztési stratégiáit, amelyek célja versenyképességének növelése a globális gazdaságban és hatékonyságának felmérése a változó gazdasági fejlődés összefüggésében. Különös figyelmet fordítunk a regionális fejlődés elemzésének legteljesebb módszertanának kialakítására olyan eszközzel, mint az ukrajnai régiók digitális átalakulásának indexe. Feltártuk tartalmát és szerkezetét. Ez az Ukrajna Digitális Transzformációs Minisztériuma által kifejlesztett index az ország mind a 24 régiójára kiterjed, és lehetővé teszi a digitális szolgáltatások megvalósításának szintjének, a helyi önkormányzati intézkedések hatékonyságának, valamint a lakosság digitális írástudásának elemzését. Az index nemcsak azt tükrözi, hogy a régiók mennyire képesek a modern technológiák bevezetésére, hanem lehetővé teszi a digitalizációs folyamatokban és az információs társadalom fejlődésében elért eredmények nyomon követését is. Hangsúlyt helyeztünk a digitális infrastruktúra kiépítésére, a humán tőke fejlesztésére, valamint az információs és kommunikációs technológiák területére irányuló befektetések vonzására. A cikk példákat mutat be sikeres kezdeményezésekre és ajánlásokat tesz a digitális eszközök hatékony megvalósítására a regionális gazdaságban.

Abstract. Despite the full-scale aggression, regional digitalization remains one of the key areas of regional management activities. Particularly in the face of wartime challenges, the digital modernization of regions plays a crucial role in ensuring access to quality services in healthcare, education, social protection, administration, and other vital areas. It contributes to improving cellular communication, expanding internet access, enhancing cybersecurity, and ensuring the stable functioning of critical infrastructure. The article examines the conceptual foundations and main directions of digitalization development as a key factor in transforming the regional economy. It highlights the role of digital technologies in modernizing economic processes, improving productivity, and ensuring the innovative development of territories. The dynamics of budget financing for creating electronic information resources in the Kharkiv municipal territorial community during 2013–2023 is analyzed, enabling the identification of digitalization development strategies for the Kharkiv region aimed at increasing its competitiveness in the global economy and assessing effectiveness in the context of economic development changes. Special attention is given to developing a comprehensive methodology for analyzing regional development using the Digital Transformation Index of Ukrainian Regions. Its significance and structure are detailed. This tool, developed by the Ministry of Digital Transformation of Ukraine, encompasses all 24 regions of the country and allows for the analysis of the implementation level of digital services, the effectiveness of local authorities' actions, and the digital literacy of the population. The index not only reflects the regions' ability to implement modern technologies but also tracks progress in digitalization processes and the development of an information society. The article emphasizes the necessity of developing digital infrastructure, enhancing human capital, and attracting investments in the field of information and communication technologies. Examples of successful initiatives and recommendations for effectively implementing digital tools in regional economies are provided.
A digitalizáció innovatív fejlesztésének konceptuális elvei és irányai Ukrajna régióinak gazdaságának átalakulási rendszerében
Conceptual principles and directions of innovative development of digitalization in the system of transformation of the economy of the regions of Ukraine
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: цифровізація; трансформація економіки; регіони; цифрові технології; інновації; інноваційний розвиток; бізнес-середовище