Út a tudatos nyelvhasználat felé - Dudics Lakatos Katalin; Дудич-Лакатош Катерина; Dudych-Lakatosh Kateryna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Az elmúlt évtizedekben mind Magyarországon, mind kisebbségi magyar közösségekbenszemléletváltás következett be a magyarmint anyanyelv oktatásának módszereit, céljait illetően. Az elméleti keret kidolgozását a szakemberek tudományosan megalapozott, empirikus kutatások eredményeire alapozták. Ezek a felmérések a korábbi módszerek eredménytelensége mellett arra is rávilágítottak, hogy a közösség nyelvi attitűdjeinek, nyelvi tudatosságának is jelentős szerepe van az anyanyelvoktatás folyamatában.Különösen igaz ez a pedagógusokra, akik a tanulók nyelvi értékítéletét intézményes keretek között alakítják. Így egyáltalán nem mindegy, hogy a pedagógusi pályára készülő hallgatók felsőoktatási intézményükben mit hallanak a nyelvekkel, nyelvváltozatokkal, a nyelvi sokszínűséggel, a nyelvi toleranciávalkapcsolatban, milyen szemléletet visznek magukkal azokba az oktatási intézményekbe,ahol majd tanítani fognak. A nyelvi tudatosság fejlesztése. Feladatok és segédanyagok pedagógusjelölt hallgatók oktatásához című nemrég megjelent mű szerzője, Parapatics Andrea, gyakorló pedagógusként, nyelvészként, egyetemi oktatóként szerzett tapasztalatait, kipróbált feladatait gyűjtötte össze ismét egy sokak számára hasznosítható kiadványban a Tinta Könyvkiadó gondozásában.
Parapatics Andrea: A nyelvi tudatosság fejlesztése. Feladatok és segédanyagok pedagógusjelölt hallgatók oktatásához. Budapest: Tinta Könyvkiadó, 2025, 98 o.
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp
Keywords: Parapatics Andrea; nyelvhasználat; pedagógus