Цифрові рішення для розвитку зеленого туризму та циркулярної економіки - Перегуда Юлія; Pereguda Yuliia (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Актуальність дослідження: у сучасних умовах щораз більших екологічних викликів і глобальних трансформацій туристична галузь потребує впровадження інноваційних рішень для забезпечення сталого розвитку. Предметом дослідження були цифрові технології як інструмент підтримки та розвитку зеленого туризму в умовах переходу до циркулярної економіки. Мета роботи полягала у визначенні потенціалу цифрових рішень для оптимізації управління туристичними потоками, підвищення екологічної ефективності та формування відповідального споживання в туристичній сфері. Методологічною основою дослідження є міждисциплінарний підхід, що поєднує аналіз наукових джерел, практичних кейсів і застосування контент-аналізу для виявлення ключових викликів і формування рекомендацій. У результаті дослідження визначено функціональні можливості таких цифрових інструментів, як Big Data, блокчейн, мобільні додатки та екологічні моніторингові системи, а також їх вплив на соціально-економічний розвиток територій. Встановлено, що як на міжнародному рівні, так і в Україні реалізуються успішні цифрові ініціативи у сфері зеленого туризму, які свідчать про практичну ефективність інтеграції технологій у туристичну галузь. Отримані результати підтверджують, що цифрові технології виступають важливим драйвером комплексного соціально-економічного та екологічного розвитку територій і локальних громад. Вони створюють умови для збалансованого поєднання економічного зростання, збереження природних ресурсів і культурної спадщини, а також зміцнюють соціальну тканину регіонів через підвищення участі місцевих громад у процесах управління та прийняття рішень. Такий комплексний підхід сприяє ефективній реалізації потенціалу зеленого туризму у відповідності до принципів циркулярної економіки, забезпечуючи сталий розвиток як на локальному, так і на регіональному рівнях. Сферою застосування результатів є розроблення регіональних стратегій сталого туризму, цифрових платформ для туристичних громад і екологічних ініціатив, а також освітніх програм із цифрової грамотності. У висновках підкреслено, що цифровізація сприяє не лише підвищенню ефективності управління в туризмі, а й формуванню екологічної свідомості, збереженню природної та культурної спадщини і зміцненню соціального капіталу місцевих громад.

Abstract. The relevance of the research: in the current conditions of growing environmental challenges and global transformations, the tourism industry needs to implement innovative solutions to ensure sustainable development. The subject of the study was digital technologies as a tool for supporting and developing green tourism in the context of the transition to a circular economy. The purpose of the work was to determine the potential of digital solutions for optimizing the management of tourist flows, increasing environmental efficiency and forming responsible consumption in the tourism sector. The methodological basis of the study is an interdisciplinary approach that combines the analysis of scientific sources, practical cases and the use of content analysis to identify key challenges and form recommendations. As a result of the study, the functional capabilities of such digital tools as Big Data, blockchain, mobile applications and environmental monitoring systems were determined, as well as their impact on the socio-economic development of territories. It was established that both at the international level and in Ukraine, successful digital initiatives in the field of green tourism are being implemented, which indicate the practical effectiveness of integrating technologies into the tourism industry. The results obtained confirm that digital technologies are an important driver of the comprehensive socio-economic and environmental development of territories and local communities. They create conditions for a balanced combination of economic growth, preservation of natural resources and cultural heritage, and also strengthen the social fabric of regions by increasing the participation of local communities in management and decision-making processes. Such an integrated approach contributes to the effective realization of the potential of green tourism in accordance with the principles of the circular economy, ensuring sustainable development at both the local and regional levels. The scope of application of the results is the development of regional strategies for sustainable tourism, digital platforms for tourist communities and environmental initiatives, as well as educational programs on digital literacy. The conclusions emphasize that digitalization contributes not only to increasing the efficiency of tourism management, but also to the formation of environmental awareness, the preservation of natural and cultural heritage and the strengthening of the social capital of local communities.
Digital solutions for the development of green tourism and circular economy
Весь випуск: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/7
Keywords: зелений туризм; цифрові технології; циркулярна економіка; Big Data; блокчейн; мобільні додатки; системи моніторингу