Narancsik Imre nagymuzsalyi lelkész életútja és mártíromsága - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (Selye János Egyetem Református Teológiai Kar, 2024)
Narancsik Imre életútja és mártíromsága elvétve kerül csak a tudományos kutatások középpontjába, pedig közéleti tevékenysége – amit az 1944-es szovjet térhódításig végzett –, szinte páratlan, neve mégis kevéssé ismert fájdalmasan korai halála miatt. Célunk épp ebből eredeztetik: szisztematikusan és időrendben feltárni életútját – még ha vázlatosan is –, de végig vezetni lelkészi, közírói, lapszerkesztői és tudománytörténészi tevékenységét korabeli források és dokumentumok alapján. Narancsik Imre életútjának kutatottsága igen szerény, mindezidáig egyetlen nagyobb lélegzetű tanulmány foglalkozott vele, melyben a szerzők akkor először próbálták összeállítani élettörténetét és felvázolni tevékenységének szerteágazóságát.2 Ezt követően látott napvilágot a Fodor Gusztáv nevével fémjelzett gyűjtemény, amely a kárpátaljai református lelkészek elleni sztálini koncepciós perek áldozatainak bírósági anyagaiból adott pároldalnyi kivonatos válogatást.3 A legutolsó Narancsiknak szentelt tudományos igényű munka (szócikk formátumban) a RefWiki online református egyház- és művelődéstörténeti enciklopédián jelent meg jelen sorok szerzőjétől.4 Ahogy látszik, nem túlkutatott a néhai lelkész életútja, ezért született ez a kutatói vállalkozás, mert élővé szeretnénk tenni református elődeink – közötte Narancsik Imre – sok mindenben példamutató életútját. Emellett előtérbe szeretnénk helyezni azt a sokrétű tevékenységet, amelyet Narancsik, mint lelkész és mint kisebbségi létbe szorult ember végzett, egyben érzékeltetni, milyen értéket képviselt közvetlen környezetében, hogyan hatott a kisebbségi közegben élő híveire, s rámutatni, mi és esetleg miért zavarta ez a vidék új gazdáit.
The life path and martyrdom of Imre Narancsik, the pastor of Nagymuzsaly
Keywords: Narancsik Imre; nagymuzsalyi lelkész; életút; mártíromság