Egy tipikusan szovjet iskola születése - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (KMPSZ, 2018)
Interdiszciplináris terület, a helytörténet kategóriájába is sorolható vállalkozás feltárni egy település oktatási intézményének történetét. Erre teszünk kísérletet mi is alábbi tanulmányunkban, bár terjedelmi okokból nem a kezdetektől napjainkig tárjuk az olvasó elé Nagybereg egykori mezőváros református felekezeti iskolájának történetét, csupán az 1944–46 közötti években végbement szovjetesítését, körzeti oktatási intézménnyé történt átalakítását kísérjük nyomon levéltári források alapján. Bár a fennmaradt írott források sok esetben hiányosak, zömében iskolai dokumentáció maradt ránk, ám a kutatási területünkhöz tartozó hasonló témák korábbi feltárása lehetővé tette számunkra a hiányosságok többségének kiküszöbölését.
A Nagyberegi Nem Teljes Középiskola létrehozásának rövid története
http://ac.kmf.uz.ua/kmpsz/kiadvanyok/kozoktatas/kozoktatas_2018_4.pdf
Keywords: Nagybereg; 1944; középiskola; szovjetesítés